Србија и Балкан

Додик: Америка је најсрећнија земља на свету јер нема америчког амбасадора

Први март је дан када је српски народ прегласан, а крвава српска свадба прерасла у крвави грађански рат, рекао је председник Републике Српске
Додик: Америка је најсрећнија земља на свету јер нема америчког амбасадора© TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs

Честитке поводом 1. марта су чиста провокација, Република Српска не прима честитке и сваку честитку на данашњи дан доживљавамо као чисту провокацију, јер је тај датум био увертира у грађански рат у БиХ и никада га Српска не може славити, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

Коментаришући текст који је објавио амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи у којем је честитао 1. март - тзв. дан независности БиХ, Додик је одговорио да је амерички амбасадор у својој колумни издао низ задатака које та "независна" БиХ треба да уради под вођством САД.

"Каква држава таква и независност. Све што је, противно Бечкој конвенцији о дипломатским односима а Марфи коментарисао и критиковао створила је та тзв. западна међународна заједница у БиХ и сада се од легално изабраних политичара тражи да поправљају њихове брљотине. Потписивањем Дејтонског мировног споразума БиХ је одузет суверенитет, право да одлучује, да се опредељује. То су за њу увек радили типови попут Марфија, а онда сваког 1. марта цинично честитали 'дан независности'", рекао је Додик.

На страну што је 1. март један од најтрагичнијих датума историје БиХ у последњих 50 година и што је то био дан када је српски народ прегласан, а крвава српска свадба прерасла у крвави грађански рат, рекао је Додик и истакао да тај датум никада није договорен као заједнички празник према процедури коју прописује Дејтонски мировни споразум.

"Марфи то одлично зна, и упорно шаље лошу поруку Српској, понижава све жртве грађанског рата, али ја ћу говорити у име српских, и шаље честитке 1. марта. Тврдње да БиХ припада Западу су пусте жеље амбициозног амбасадора, или он можда нешто зна, а није нам рекао. Република Српска припада својим грађанима, и има пријатеље и на Западу и на Истоку и то Марфи одлично зна, и то Марфи не може да промени. Када сам јутрос видео колико се амерички амбасадор трудио и писао, на ум ми је пала шала која кружи друштвеним мрежама да је Америка најсрећнија земља на свету јер нема америчког амбасадора", нагласио је Додик.

Марфи је објавио текст поводом тзв. дана независности БиХ у којем је честитао 1. март те се осврнуо на ситуацију у држави и навео да је данашњи датум много више од прилике да се обележи, како каже, овај историјски тренутак, демократски напредак БиХ у протеклих више од три деценије и да се ода признање за сав труд, истрајност и жртвовање грађана који су тај напредак омогућили.

Српски амбасадори из БиХ

Амбасадори и генерални конзули из реда српског народа у Босни и Херцеговини (БиХ), одбили су инструкције министра спољних послова Елмедина Конаковића у вези са обележавањем 1. марта и поручили да Срби и Република Српска никада неће обележавати овај датум.

Амбасадори, у дипломатским представништвима БиХ, су истакли да Конаковић даје неприхватљиво тумачење основаности обележавања 1. марта и злоупотребљава функцију министра, поручујући да Срби и Српска никада неће обележавати овај датум.

Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија је коментаришући инструкције министра Конаковића рекао да се наставља стара пракса деловања "дубоке државе" у Министарству иностраних послова (МИП) у БиХ у вези са обележавањем непостојећег празника постдејтонске државне заједнице три народа и два равноправна ентитета, те поручио да 1. март Срби и Република Српска никада неће славити.

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш изјавио је да се амбасадори и генерални конзули из реда српског народа нису оглушили о закон, већ о безакоње, јер у БиХ не постоји закон о празницима, а незаконита је инструкција министра иностраних послова БиХ.

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је да 1. март, непостојећи дан независности БиХ, евоцира тужна сећања на почетак грађанског рата у БиХ, да за српски народ у Републици Српској није, нити ће икада бити, обележаван као државни празник. Поручио је да је за ову амбасаду, као и претходних година, обичан радни дан.

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је да је данас у овом конзулату радни дан, односно није празник јер БиХ нема закон о празницима, пренела је РТРС.

У делу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обележава као тзв. дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум када је 1992. године на сарајевској Башчаршији убијен српски сват у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар, дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обележио крај грађанског рата у БиХ.

image
VV inauguration
banner