Србија и Балкан

ФАЗ: Високи представник у БиХ је модерна форма колонијализма

Високи представник и даље има моћи као да је БиХ карипска плантажа шећерне трске из претпрошлог века, наводи "Франкфуртер алгемајне цајтунг"
ФАЗ: Високи представник у БиХ је модерна форма колонијализма© Frank Hoermann/SVEN SIMON

Много је проблема у БиХ, али ниједан од њих данас не оправдава постојање "васпитача" у виду високог представника међународне заједнице, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ).

Немачки дневник констатује да је баварски конзервативац Кристијан Шмит погрешан човек на погрешном месту јер нико, како год се звао, не може бити добар кандидат за чело "једне колонијалистичке институције у једној европској демократији године 2023. године".

"Шмит, који за свој рад бива богато обештећен грофовском петоцифреном платом (која је, разуме се, ослобођена пореза), ствар наравно види друкчије. Држи себе и своју функцију и даље неопходним. Мало ко се одриче колонија добровољно", наводи ФАЗ.

Позиција високог представника у БиХ је, кажу, "најчуднија политичка функција" у Европи, а његова овлашћења потичу из арсенала аутократије - може да смењује чиновнике и демократски изабране политичаре, декретом доноси законе или их потезом пера поништава.

ФАЗ оцењује да су та "квази-диктаторска" овлашћења имала оправдања непосредно после сукоба и указује да у БиХ већ дуже од две деценије није било насилних етничких сукоба, а високи представник се понаша као да у Сарајеву сваки дан почиње пуцњавом.

"Високи представник и даље има моћи као да је БиХ карипска плантажа шећерне трске из претпрошлог века", пише лист и истиче да је могућност да један човек у земљи може да прописује било шта "модерна форма колонијализма".

"Земља је годинама чланица Савета Европе, у њој нема политичких затвореника, у затворима се нико не мучи, без опасности се могу критиковати све партије, постоје шарени медијски крајолик и редовни демократски избори који на свим нивоима ове федералне државе воде мирним сменама власти и формирању коалиција", наводи лист.

Поставља се питање са којим правом у таквој земљи постоји "недодирљиви гувернер", а одговор је:

"Није да у БиХ нема критика овог стања. Али у Европи мало ко слуша. Више пажње добија наратив о хаотичној балканској држави у којој само западни васпитач може да подучи домороце реду и разуму", наводи ФАЗ. 

Бивши шведски премијер који је био први високи представник у БиХ Карл Билт рекао је тим поводом да је најмање деценију ова функција део проблема у БиХ и поновио да је треба укинути.

На аргумент неких да високи представник постоји да би спречио сецесију Републике Српске, Билт је одговорио да се "распад БиХ спречава тако што се обезбеди да ниједна друга земља никада не призна неку сецесију".

Аустријски дипломата који је био високи представник у БиХ од 1999. до 2002. године Волфганг Петрич рекао је да су овлашћења била смишљена као мера за случај нужде како би се спречио поновни пад земље у рат.

"То је тада било нужно, а данас је прегажено временом. Упркос многим проблемима, БиХ је данас као држава стабилнија него на почетку миленијума", рекао је Петрич за ФАЗ, преноси "Срна".

image