Србија и Балкан

Врх Хрватске посвађан: Пленковић и Милановић не комуницирају чак ни службено

Након што је кабинет председника Хрватске Зорана Милановића објавио да премијер Андреј Пленковић не одговара на службене дописе постало је јавно да ова два хрватска званичника не одржавају чак ни службену комуникацију
Врх Хрватске посвађан: Пленковић и Милановић не комуницирају чак ни службено© TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/ bg

Нове варнице на релацији хрватског председника и премијера настале су након што је Кабинет председника Зорана Милановића данас саопштио да је Андреју Пленковићу упутио седам дописа с циљем, како кажу, решавања проблема у области спољне политике, одбране и националне безбедности, на које није добијен ниједан одговор.

Хрватски премијер Андреј Пленковић одговорио је да је данас објављено једно од писама Милановића Пленковићу да би се прекриле приче о председниковој породици.

"Та нека игрица доктор Џекил и мистер Хајд, где сте један дан на нишану, а други дан бацате писма да би се покриле приче о породици", рекао је хрватски премијер на конференцији за новинаре након седнице владе.

Према речима Пленковића, одговор на објављивање писма је врло једноставан.

"Нема ту никаквих личних односа. Они не постоје и они су небитни. Постоје политички односи и они се морају сагледати у целини. Они се темеље на оној народној: како сејеш, тако жањеш", рекао је Пленковић.

Појаснио је да је последња прилика за његову сарадњу са Милановићем била 24. фебруара прошле године, када је започела специјална војна операција у Украјини. Тада, истакао је, није било интереса и састанак није одржан.

Рекао је и да председник у писму истиче да влада самостално доноси спољнополитичке одлуке и устврдио да он ради исту ствар када коментарише рат у Украјини.

Одговарајући на питање има ли он жељу да разговара, Пленковић је рекао да мисли "да држава добро функционише" и да не види "неку потребу", пренели су хрватски медији.

image