Србија и Балкан

Вучић после састанка са Лајчаком: Формирање ЗСО предуслов за нормализацију односа

Председник Србије је нагласио да Србија одговорно ради и посвећено приступа разговорима у циљу постизања компромисних и одрживих решења
Вучић после састанка са Лајчаком: Формирање ЗСО предуслов за нормализацију односа© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Формирање Заједнице српских општина предуслов је за нормализацију односа, као и за безбедност и заштиту права српског народа на Косову и Метохији, порука је председника Србије Александра Вучића после састанка са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

У саопштењу се наводи да је Вучић са Лајчаком разговарао о европском предлогу, формирању Заједнице српских општина и другим потребним корацима у циљу нормализације односа Срба и Албанаца.

Вучић је нагласио да Србија одговорно ради и посвећено приступа разговорима у циљу постизања компромисних и одрживих решења неопходних за нормалан живот и бољу будућност свих грађана, уз јасно наведена ограничења, додаје се.

Лајчак је данас допутовао у Београд после прошлонедељне посете Приштини, у склопу припрема за предстојећи састанак српског и косовског лидера у Охриду 18. марта.

Курти одбија да формира Заједницу српских општина, на чему инсистира Београд према Берлинском споразуму договореном пре деценију.

Вучић је данас изјавио да му после те Куртијеве изјаве није јасно о чему треба да разговара са њим у Охриду. Поновио је да су за Београд црвене линије признање косовске независности и сагласност за улазак тзв. Косова у УН.

image
VV inauguration
banner