Србија и Балкан

Курти: Разматрамо 15 Лајчакових предлога за формирање ЗСО

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да његови саветници разматрају 15 модела за формирање ЗСО које је понудио Лајчак
Курти: Разматрамо 15 Лајчакових предлога за формирање ЗСО© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да његови саветници разматрају 15 модела за формирање Заједнице српских општина, које је понудио изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Курти је навео се ради о моделима третмана националних мањина у Европској унији, на основу којих би мањине на КиМ, како тврди, биле на "правом нивоу" и додао  да његови саветници и неки од министара привремених приштинских институција проучавају предлоге како би видели који су "најповољнији".

Подсетимо, формирање Заједнице српских општина већ је до детаља прецизирано претходним споразумима постигнутим у Бриселу још од 2013. године до данас. Приштина је избегавала 10 година да спроведе споразуме на које се обавезала, а Београд је истакао да неће бити наставка преговора ако ЗСО не буде формирана.

Курти је истакао да ће пре састанка са председником Србије Александром Вучићем у Охриду бити познат дневни ред разговора.

"Пре суботе ћемо знати дневни ред и тачке садржаја о чему ће се тамо разговарати. У оквиру расправе о плану имплементације већ договореног споразума по европском предлогу, не мењајући ништа", рекао је Курти.

image
VV inauguration
banner