Србија и Балкан

Српска листа: Питање је само када ће следеће српско дете бити жртва екстремиста

Оваквим квалификацијама дела, поставља се само једно питање, које ће следеће српско дете бити жртва екстремиста и насилника који ће оваквим понашањем тужилаштва бити охрабрени
Српска листа: Питање је само када ће следеће српско дете бити жртва екстремиста© Српска листа

Одлука албанског тужиоца из Урошевца да је албански припадник КБС који је покушао да убије српску децу на Бадњи дан у Готовуши, наневши им тешке телесне повреде ватреним оружјем, изазивао општу опасности је пример систематског и планираног институционалног насиља антисрпског режима Аљбина Куртија са циљем застрашивања и протеривања Срба са својих огњишта", саопштила је данас Српска листа.

И поред безброј материјалних доказа, изјава повређене деце и сведока овог гнусног, ничим изазваног напада на српску децу овај тужилац је, наводи Српска листа, уместо да овај злочин оквалификује као  покушај тешког убиства дело оквалификовао као изазивање опште опасности уз употребу оружја!?

"Безобразлук и непостојање имало професионализма, људскости и одговорности се огледа у томе да је чак и унутар члана који дефинише ово дело изабрао оно најлакше за које судови изричу условне и новчане казне!?", стоји у саопштењу Српске листе.

Овако у пракси,  наводе из Српске листе, "изгледа правда и право када су жртве Срби и њихова деца и то непосредно пред очима свих међународних организација и институција чији представници састављају улепшане извештаје о стању људских права на Косову и Метохији и дувају у једра режиму Аљбина Куртија који говори о својој Влади као најдемократскијој, и као оној која поштује владавину права, права свих заједница и која грађане третира једнако без обзира на националност".

Да иронија буде већа, наводе из Српске листе, "исто то косовско правосуђе годинама уназад прогања Србе без иједног доказа, ставља на некакве листе за хапшење па чак и осуђује на дугогодишње затворске казне". 

"Ћутање Европске уније, као и свих њених чланице, амбасада Квинте, УНМИК, ОЕБС, Еулекс и свих осталих организација на Косову и Метохији али и у читавој Европи који се баве стањем људских права на ову направду и безакоње је мрља на њиховим образима. Суза српске деце је кап која прелива чашу српског незадовољства и преко које нико од нас не може да пређе. Оваквим квалификацијама дела, поставља се само једно питање, које ће следеће српско дете бити жртва есктремиста и насилника који ће оваквим понашањем тужилаштва бити охрабрени", наводи се у саопштењу СЛ.

Иначе, косовски тужилац пре неколико дана је напад ватреним оружјем Азема Куртаја на двојицу српских дечака, Стефана (11) и Милоша (21) Стојановића из села Готовуше код Штрпца и њихово рањавање на Бадњи дан ове године,к валификовао као - изазивање опште опасности и недозвољену употребу оружја. 

Адвокат Милош Делевић који заступа породице двојице рањених дечака изјавио је ти поводом да је оваква одлука Тужилаштва која је објављена само на албанском језику - скандалозна. 

"Добили смо скандалозну квалификацију од стране тужилаштва да се за овакво дело Куртају на терет ставља употреба ватреног оружја и изазивање опште опасности што је најблажа квалификација за коју се никада у пракси нико не кажњава затвором", рекао је  Делевић.

Да подсетимо, двојица српских дечака враћали су се на Бадњи дан ове године са бадњацима из шуме, близу свог села, када је на њих из возила у покрету из пиштоља отворио ватру оптужени Куртај, припадник Косовских безбедносних снага.

Дечаци су погођени хицима, један у раме, други у руку, док је Куртај побегао са лица места и ухапшен је нешто касније. 

Мали Стефан отпуштен је из болнице на кућно лечење после седам дана, а његова мајка Зорица Стојановић за РТ Балкан изјавила је да дечак опоравља, али да је у њему остало много страхова.

Стефан је одмах после рањавања изјавио да ће и идуће године ићи у бадњаке.

image