Србија и Балкан

Михајловић: Сваки гасовод је добродошао

Министарка енергетике подржава изградњу новог гасног чворишта за руски гас у Турској чији ће крак ићи до Србије
Михајловић: Сваки гасовод је добродошао© FOTO TANJUG/ZORANA MIHAJLOVIC

Потпредседница Владе Србије и министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, поводом најаве да ће се у Турској градити међународно гасно чвориште чији ће један крак ићи до Србије преко некадашње Тракије, која је обухватала простор на садашњој тромеђи Грчке, Бугарске и Турске. Михајловићева је поручила да је добродошао сваки гасовод и доток гаса ка Србији.

"Сваки гасовод је добродошао. Сваки доток гаса ка нашем делу Европе је добродошао. Ми добијамо гас из два правца, пре свега добијамо руски гас. Имаћемо од следеће године Ниш - Димитровград, везиваћемо се и за неке друге државе, па ћемо можда користити неки течни природни гас (ЛНГ) из Албаније, Хрватске, али и сваки други који буде дошао за овај део Европе је од огромног значаја", рекла је Михајловићева.

Научници са турског универзитета развили су пројекат за транспорт до 75 милијарди кубних метара гаса годишње, који предвиђа изградњу гасовода за дистрибуирање природног гаса у Европу преко некадашње Тракије са три крака: северним, јужним и централним који би ишао и до Србије, објавили су турски медији.

Шеф Катедре за геофизичко инжењерство Нафиза Мадена је рекао да је планирано да северни крак иде у Румунију, Словенију, Мађарску и потом у Немачку, јужни у Италију, а средњи у Србију и друге земље преко Бугарске, Албаније, Северне Македоније и других.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган наложио је министарству енергетике да започне изградњу гасног чворишта у Турској након разговора са председником Русије Владимиром Путином, преноси Ројтерс.

Путин је на састанку са Ердоганом рекао да је Турска најпоузданија рута за испоруке гаса Европској унији и предложио је изградњу гасног чворишта у тој земљи.

Путин је претходно наговестио да би Русија могла да направи велико гасно чвориште у Турској преусмеравањем испорука које су намењене гасоводима Северни ток испод Балтичког мора, који су оштећени у експлозијама прошлог месеца.

image