Србија и Балкан

Председник Србије: Оптужница против Путина имаће последице, Русију није могуће брзо победити

Вучић је рекао да мисли да ће одлука Међународног суда правде у Хагу да изда налог за хапшење руског председника Владимира Путина имати политички лоше последице, али и у људским животима лоше последице, иронично додајући "Осим ако Раде Баста не мисли другачије"
Председник Србије: Оптужница против Путина имаће последице, Русију није могуће брзо победити© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Одговарајући током данашњег обраћања јавности на новинарско питање у вези са издавањем налога за хапшење руског председника Владимира Путина од стране Међународног кривичног трибунала у Хагу, Вучић је рекао да је Србија 2001. прихватила Римски статут, а 2009. потписала и постала једна од 123 државе које прихватају делокруг рада Међународног кривичног суда.

"Сви дају своје коментаре, Шолц, Бајден, па имамо и ја право као председник суверене државе на свој став. Мислим да је то одлука која ће имати, да не улазим у правне ствари, политички лоше последице, у људским животима лоше последице. Показује да постоји неспремност да се разговара о миру, примирју", нагласио је Вучић.

Он се запитао: с ким ћете сада да разговарате после подизања оптужнице.

"Можда нећете да разговарате, него чекате пораз. Мислите да је Русију могуће поразити за три месеца, шест месеци, годину дана. Нисам сигуран да је била мудра одлука", навео је Вучић.

Нагласио је и да он никога није слао у Хаг.

Српски председник истакао је да је несумњиво циљ био да Путину отежају комуникацију, да свако ко разговара с њим има у глави да разговара са неким оптуженим за ратне злочине, као и да се додатно отежа позиција Русије. Како је навео, политички разлози успостављања мира и чувања живота су много важнији од тога.

"Осим ако Раде Баста не мисли другачије", иронично је додао.

image