Србија и Балкан

Вучић са Дендијасом: Подршка наставку дијалога, Грчка тражи правно обавезујући споразум с "Косовом"

У саопштењу грчког министарства спољних послова наводи се да су разговори током посете Дендијаса Србији усредсређени и на дијалог Београда и Приштине
Вучић са Дендијасом: Подршка наставку дијалога, Грчка тражи правно обавезујући споразум с "Косовом"© Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић састао се са грчким министром спољних послова Никосом Дендијасом, који је допутовао у посету Београду.

"Леп дан искористио сам да угостим министра Дендијаса са којим сам размотрио ситуацију у региону, наставак процеса нормализације односa Београда и Приштине и разговарао о јачању сарадње наша два народа и државе", навео је Вучић на Инстаграму.

Он је Дендијасу захвалио на принципијелном ставу Грчке, као и на личном ангажману, када је реч о подршци дијалогу, поштовању међународног права, очувању мира и стабилности у региону и залагању за напредак Србије на путу евроинтеграција.

Дендијас саопштио је данас да је Вучићу честитао на недавно постигнутом споразуму Београда и Приштине у Охриду и потврдио чврсту подршку Грчке напорима којима посредује ЕУ за даљи напредак дијалога.

"Поновио сам чврсту подршку Грчке напорима којима посредује ЕУ за даљи напредак дијалога Београда и Приштине, у циљу постизања свеобухватног, правно обавезујућег споразума", навео је Дендијас на Твитеру.

Он је додао да су део дискусије били регионални развој и европска перспектива Западног Балкана. Шеф грчке дипломатије истакао је да га је председник Србије срдачно примио у Београду.

"Честитао сам му на недавном споразуму Београда и Приштине постигнутом у Охриду", навео је Дендијас.

Грчко Министарство спољних послова у уторак је најавило да ће Дендијас боравити данас у посети Србији, где ће га примити председник Вучић.

У саопштењу грчког МСП-а наводи се да се очекује да ће разговори током посете Дендијаса Србији бити усредсређени на дијалог Београда и Приштине након недавног развоја догађаја, као и на европску перспективу Западног Балкана.

Подсетимо, Грчка је једна од пет држава чланица Европске уније која није признала независност тзв. Косова. Атина је више пута навела да свој став неће мењати.

image
VV inauguration
banner