Србија и Балкан

Хил: Упозоравам Србе, ово није она њихова "мајка Русија"

Амерички амбасадор је истакао да је политичка неутралност Србије у руско-украјинском рату неодржива
Хил: Упозоравам Србе, ово није она њихова "мајка Русија"© FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да Србија има дугу и тешко историју санкција и да стога, ипак, мора добро да погледа где су јој национални интереси.

"Уверен сам да ће Србија пре или касније видети да је на Западу. Упозорио бих Србе да разумеју да ово није она њихова "мајка Русија", имамо посла са веома другачијом Русијом", рекао је Хил интервјуу за РТС.

Амерички амбасадор је истакао да је политичка неутралност Србије у руско-украјинском рату неодржива.

"Пре свега, српска влада тако каже и ја се са тим слажем да то није политичка неутралност. Политички су били веома јасни и осудили су ову незакониту инвазију Украјине. Србија јесте војно неутрална и уздржава се од санкција. Питање је да ли ће временом и са настојањима да се буде на линији Европске уније то бити одрживо и мислим да то тек треба да видимо", рекао је Хил.

Амерички амбасадор је рекао да су се многе земље ујединиле у подршци Украјини и да је "руско понашање неодрживо".

"Може ли Србија да буде у Европској унији, а да не ради оно што раде остале чланице, то је сада већ за дискусију", казао је Хил.

На констатацију да Србија још није у ЕУ, али да би била морала би одмах да прилагођава политику, Хил је рекао да ово није стара Русија, "она из деведесетих и да је ово сасвим нова ситуација".

Према уверењу америчког амбасадора, Русија се сада понаша противзаконито и њу осуђује већина цивилизованог света.

"Ако погледате Европу, врло мало земаља, чини ми се само Белорусија и Србија нису Русији увеле санкције. То је питање, да ли Србија жели да остане у том друштву", рекао је Хил и поручио да Србија треба да се супротстави ономе што Русија ради.

Не мисли, рекао је, да ико прети Србији по том питању, али да мисли да друге државе траже од Србије да се изјасни.

"Да ли ћете седети на огради између добра и зла, да ли је ту место вашем националном интересу. Људи постављају тешка питања", рекао је он и додао да прави разлику између постављања тешких питања и претњи Србији.

Хил је рекао да нема пуно таквих земаља у Европи које су се зауставиле на осуди Русије, већ су се прикључиле санкцијама и да Србија "мора на томе да поради".

На питање да ли ће Србија трпети санкције због свог става према Русији, амбасадор САД-а је рекао да се сада свакодневно види како Русија напада цивилну инфраструктуру и да то нема везе са украјинским оружаним снагама.

"Све више људи се пита да ли је одрживо да нема санкција. Не мислим да ико прети Србији по овом питању, али мислим да друге државе траже од Србије да се изјасни. Да ли ћете седети на огради између добра и зла, да ли је ту место вашем националном интересу. Нико не прети Србији сем Русије, у погледу снабдевања енергијом. То је претња Србији", рекао је Хил.

Говорећи о могућој помоћи САД у случају да Србија буде погођена ако уведе санкције Русији, амерички амбасадор је рекао да његова земља ради на томе да Србија има разноврсне добављаче енергената и да ће наставити то да ради, као и да је то у интересу обе стране.

"Желимо да радимо на томе са Србијом, америчке компаније су врло заинтересоване да Србија пронађе додатне понуђаче енергената, како не би живела под уценом каква долази из Русије", рекао је Хил.

Оценио је да је у интересу Србије да има различите понуђаче, да ниједан не би могао да је уцењује.

"Дефинитивно је у цену укључен и политички трошак и свака земља укључујући и Србију треба да се забрине када добављач основних потреба за грејање и струју то веже за своје политичке потребе као што то Русија ради Србији и другима", додао је он.

"Срби, пратите шта се дешава у Украјини"

Амерички амбасадор је поручио да САД не прети Србији санкцијама.

У осврту на питање Косова, Хил је рекао да разуме да је то велико питање за људе у Србији, али их позива да виде разлику између ситуације на Косову и садашње у Украјини. Русија је, рекао је, потписала Будимпештански меморандум из маја 1994. где се експлицитно сложила да се поштује територијални интегритет суседа, а баш то сада крши, и позвао људе у Србији да прате шта се данас дешава око Украјине.

"Разумем да је то велико питање за људе у Србији. Али их такође позивам да разумеју велику разлику између тог веома тешког питања и ситуације у којој сада имамо велику силу која се понаша другачије и покушава за себе да отме нешто што припада суседу. И то је сасвим другачија ситуација. И не мислим да је добро освртати се на историјске сличности, мислим да треба да се окренемо решавању ситуације какву имамо данас", рекао је Хил.

image