Србија и Балкан

Нова подвала из ЦИК-а? СНСД: Манипулације, подвале...

Разлика између Милорада Додика и Јелене Тривић биће готово 30.000 гласова у корист лидера СНСД-а
Нова подвала из ЦИК-а? СНСД: Манипулације, подвале...None © FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да су на основу 40 одсто обрађених бирачких места одступања 0,8 одсто и да ће разлика између лидера СНСД-а Милорада Додика и ерхове противкандидаткиње Јелене Тривић бити готово 30.000 гласова у корист Додика, као што су и саопштили одмах након избора.

"Одступања на овом поновном бројању у односу на прво, износе 0,8 одсто. Дакле, одступање је мање од један одсто и мање него пре два дана када је износило 0,9 одсто", рекао је Ковачевић.

Истакао је  да постоји бојазан да ће Централна изборна комисија БиХ прогласити прелиминарне резултате за Федерацију БиХ, али не и за Републику Српску.

"Ми имамо информације и постоји бојазан да се у ЦИК-у спремају за још једну подвалу. Прогласиће прелиминарне резултате само за ФБиХ, а за Републику Српску неће још, већ ће чекати седам дана у којима ће наставити са манипулацијама, подвалама и оставити простор за дестабилизацију Српске и даље слуђивање јавности", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Ковачевић је поновио да је Додикова победа неупитна, као и да СНСД нема ништа против поновног бројања гласова, али има, како је рекао, против незаконитог начина на који је ЦИК донео одлуку о томе.

"Проблем је да се одлука донесе директно кршећи закон, јер чим се то чини, логично је да сумњамо у добре намере", рекао је он.

Ковачевић је истакао да је СНСД самостално освојио више гласова него све странке опозиције заједно.

Поновно бројање гласачких листића за председника и потпредседника Републике Српске, почело је у четвртак 13. октобра у Главном центру за бројање у Сарајеву по налогу Централне изборне комисије Босне и Херцеговине, због великог броја притужби опозиционих странака у Републици Српској на изборне резултате и очекује се да ће бити завршено у суботу 22. октобра.

image