Србија и Балкан

Приштина прихватила разговор о ЗСО, следећи корак представљање Статута

Према нацрту Статута, ЗСО се може распустити само одлуком њене Скупштине, која је усвојена двотрећинском већином општина чланица. Има право на своје званичне симболе, грб и заставу, а у складу са законима тзв. Косова
Приштина прихватила разговор о ЗСО, следећи корак представљање Статута© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Управљачки тим који чине представници српских општина са КиМ требало би да на следећој рунди дијалога Београда и Приштине на високом нивоу представи нацрт Статута Заједнице српских општина.

Текст је готов још 2018. године, а мандат на отпочињању писања Статута управљачки тим је добио од ЕУ, на основу договора постигнутих 2013. и 2015. године, али ће сада имати "премијеру" у јавности, пишу "Вечерње новости".

Ово је још једном потврђено на техничкој рунди дијалога у Бриселу, током разговора директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића и представника Приштине Бесника Бисљимија.

Лист пише да се након тога очекује да две стране у дијалогу изнесу ставове о нацрту Статута. Приштина је, иначе, по први пут прихватила да се разговара о конкретним корацима за формирање ЗСО.

У текст Управљачког тима преточене су све тачке споразума које предвиђају да ЗСО чине општине са већинским српским становништвом, да има председника, статут, скупштину, савет и одбор, администрацију и канцеларију за жалбе, те да су јој главни циљеви и суштинске надлежности јачање локалне демократије, вршење пуног надзора у области образовања, унапређења примарне и секундарне здравствене и социјалне заштите, координисања урбаног и руралног планирања и усвајање мера због побољшања локалних услова живота повратника на КиМ.

Заједница ће радити са централним властима у складу са начелом међусобне сарадње и размене информација, промовисаће интересе српске заједнице, има право да предлаже допуне закона и других прописа, да покрене или учествује у поступцима пред надлежним судовима, укључујући и пред Уставним судом и против свих аката или одлука које утичу на вршење надлежности ЗСО.

ЗСО треба да има право на имовину, да буде сувласник компанија које пружају локалне услуге из делокруга ЗСО, да закључује уговоре, укључујући и оне о раду.

Према договору, ЗСО се може распустити само одлуком њене Скупштине, која је усвојена двотрећинском већином општина чланица. Има право на своје званичне симболе, грб и заставу, а у складу са законима тзв. Косова.

У делу који се односи на буџет, предвиђено је да ЗСО има своју касу, да се финансира преко доприноса чланица, прихода и средстава од услуга које пружа ЗСО, њена предузећа или од имовине, трансфера средстава централних власти, прилога, бесповратних зајмова и донација као и путем финансијске подршке других асоцијација и организација, домаћих и међународних, као и из Републике Србије.

ЗСО је ослобођена плаћања пореза.

image