Србија и Балкан

Петковић: Утврђен текст декларације о несталима, најконкретнији разговори о формирању ЗСО до сада

Нисмо прихватили термин о насилно несталима, истакао је директор Канцеларије за КиМ
Петковић: Утврђен текст декларације о несталима, најконкретнији разговори о формирању ЗСО до сада© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију и шеф преговарачког тима Београда Петар Петковић изјавио је данас да је први пут у последњих неколико година у оквиру трилатералних разговора било речи о најконкретнијим корацима за формирање Заједнице српских општина, као и да је усаглашен текст декларације о несталим лицима.

Он је након завршеног састанка са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком рекао, како је пренео Танјуг, да су разговори били дуги и тешки, али да је српска страна показала конструктивност и да поштује све на шта се обавезала уз јасно исказане црвене линије.

"Важно је да разговарамо јер је то начин да сачувамо мир и српски народ на КиМ, као и због нормализације односа јер тако можемо да сачувамо стабилност на Западном Балкану. Разговарали смо како да наставимо процес имплементације и формирање ЗСО јер је то прва обавеза договорена у Охриду и данас смо први пут у оквиру трилатералног разговора причали о најконкретнијим корацима ка формирању ЗСО ", рекао је Петковић.

Додао је да се говорило о томе шта управљачки тим треба да уради у складу са споразумима из 2013 и 2015. године, а први корак је, како је истакао, представљање нацрта статута који је урадио управљачки тим у оквиру дијалога на високом нивоу.

Он је нагласио и да је утврђен текст декларације о несталима који ће бити усвојен на састанку на високом нивоу.

"Посебно смо водили рачуна о свим терминима и нисмо прихватили термин који се помиње у Конвенцији о насилно несталима, да не би угрозили интересе Србије", рекао је Петковић.

Према његовим речима разговарало се и о енергетици и додао да ће се наставити разговори са КЕДС-ом ради дистрибутивних услуга, али и да су разговарали и о регистарским таблицама.

"Ту сам истакао сва кршења договора  о том питању која је начинила Приштина, и договора из 2021 и 2022. Изашли смо са конструктивним предлозима које је Приштина одбила", рекао је он и додао да је најважније да се све решава на миран начин, јер заустављање санитета и возила није решење.

Петковић је закључио да се разговор о том питању водио пре свега мислећи на српски народ на Косову и Метохији и како би остао безбедан.

"Разговарали смо и о нападима. У сваком случају значајан низ питања, наставићемо да разговарамо и то је једини начин да идемо даље", рекао је он.

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими изјавио је  да је током разговора у Бриселу договорено у начелу да следећи састанак на високом нивоу буде 22. априла, али је нагласио да тај датум још није сигуран.

"У овом тренутку то није сигурно јер има индикација да тог датума председник Србије не може да дође и могу се разматрати алтернативни датуми", рекао је Бисљими обраћајући се новинарима.

Идеја је да се тада представи нацрт управљачког тима заЗСО, објаснио је Бисљими. Он је додао да постоје неке нејасноће око тога како треба да се одвија процедура, коме треба послати нацрт и како га представити.

Бисљими је нагласио да је разговарано и о другим актуелним темама као што је енергетика, као и о питању регистарских таблица и несталима. 

"Ја сам известио да смо до краја марта имали добар развој (ситуације), али након претњи паљењем аутомобила, од понедељка није било више регистрованих аутомобила. Имали смо захтев Србије да Косово поново покаже добру вољу око тога и да не предузме мере, али рок је прошао и не можемо више о томе да разговарамо", навео је Бисљими.

Он је додао да је разговарано и о томе какав треба да буде редослед осталих корака, који су део основног споразума, укључујући споразум о несталима, међусобном признавању диплома и, како тврди, "интеграцији Косова у међународне организације и обавези Србије да се томе не противи".

Коментаришући данашњи састанак у Бриселу шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре истакао је да је он веома важан за постизање суштинског договора о успостављању списка обавеза које се морају брзо спровести.

Жиофре је за РТС изјавио да је суштина да се успостави списак обавеза које се морају брзо спровести. Према његовим речима, што је пре могуће треба да се крене са спровођењем договора у вези са ЗСО.

"Наравно, све то морало би да се деси у контексту обостране спремности на компромисе", напоменуо је Жиофре.

           

image
VV inauguration
banner