Србија и Балкан

Сарацин: Приштина је "прогутала" тему формирања ЗСО

Можда грешим, али ово је утисак са мојих састанака у Приштини, да су они начинили корак напред, поручио је изасланик немачке владе за Западни Балкан
Сарацин: Приштина је "прогутала" тему формирања ЗСОwww.globallookpress.com © Frederic Kern/Geisler-Fotopress

Изасланик немачке владе за Западни Балкан Мануел Сарацин сматра да је Приштина прихватила да испуни обавезу формирања Заједнице српских општина, те да се морају поштовати споразуми из 2013 и 2015. године, преноси Коссев.

"Мој утисак је да је ова, за косовску страну, веома тешка тема Асоцијације општина са српском већином сада прогутана. Можда грешим, али ово је утисак са мојих састанака у Приштини, да су они начинили корак напред. И очекујемо да то покажу и на терену у наредним данима и недељама", рекао је Сарацин након посете Приштини.

Сарацин је рекао да су поруке приштинских званичника за њега "веродостојне". Међутим, иако тврди да се на Западном Балкану "никада не зна", каже да је понекад од помоћи држати људе за реч.

Он признаје да Београд и Приштина имају различите визије о ЗСО, али сматра да је могуће постићи споразум "са којим морају да се ускладе обе стране".

Немачка је, рекао је Сарацин, углавном покушавала да буде од помоћи како би се постигао споразум у Охриду, али је и, признаје, "вршила јак притисак на обе стране да се сложе".

"Покушавали смо да им кажемо: слушајте, ово је ваша шанса, не пропуштајте ову шансу, можда нећете добити много нових", наводи он и оцењује да многи не верују у "политичку вољу која је показана у Охриду".

"Дакле, одлучујуће је да се сада, путем имплементације, докаже политичка воља", констатовао је.

Иако је одбио да говори детаљније о значењу термина "самоуправљање за Србе" који се наводи у члану 7. основног споразума као обавеза Приштине, Сарацин је констатовао да је сада јасно да морају да се испуне споразуми из 2013. и 2015. године о Заједници српских општина.

"А члан 7. описује како то треба да се учини. Међутим, нећу јасно да коментаришем о томе о ком тачно степену моћи се ради, то је ван мојих надлежности. Важно је да пронађемо начин да дођемо до процеса проналажења правог обима и значаја ових питања. О томе се расправља у дијалогу", рекао је Сарацин.

Према његовим речима, План примене споразума о нормализацији односа Београда и Приштине из Охрида представља важну шансу за цео регион на путу ка Европској унији, али је имплементација кључна како би то била "заиста велика прича о успеху".

"Многи људи у региону ће рећи да сам идиот јер верујем у позитивне потезе, али ми смо у склопу Берлинског процеса показали да је могуће постићи позитивне споразуме ако размишљате позитивно и мислим да Охрид може бити прекретница да се ситуација у региону од минус-минус претвори у плус", казао је Сарацин.

Упозорење за Српску листу

На питање о све чешћим захтевима Албанаца са југа централне Србије да имају иста права која би имали и Срби на КиМ након имплементације споразума, Сарацин каже да то није део дијалога.

Осврћући се на то што Српска листа бојкотује предстојеће изборе на северу КиМ, Сарацин је цитирао немачку изреку "онај ко излази из собе мора да размисли како ће моћи поново да уђе'".

Поводом захтева које је Српска листа изнела за повратак у привремене приштинске институције, односно учешће на изборима, од којих је један формирање ЗСО, Сарацин је поручио да Немачка жели да се то деси и труди се да буде од помоћи на том путу, али да "не би коментарисао и ставио на дневни ред редослед који је представила Српска листа".

image