Србија и Балкан

Директор Руског дома у Београду: Времена ће се променити, а Русија ће остати

Наш задатак је да у ова, благо речено, сложена времена у којима смо се нашли, везе између наших народа настављају да јачају, поручио је Јевгениј Баранов
Директор Руског дома у Београду: Времена ће се променити, а Русија ће остати© A.K./ATAImages

Тачно 90 година је прошло од 9. априла 1933. године када је, у 11.30 сати ујутру, у присуству чланова краљевске породице свечано отворен Руски дом у Београду.

Директор ове институције која је прозор у руску културу, могућности високог образовања и лепоте и величанствености руског језика, Јевгениј Баранов, за "Политику" пише да иако више нема Краљевине СХС, СССР-а и Савезне Југославије, јединство Русије и Србије опстаје у добру и злу.

"Сваке године почетком априла у Руском дому је узаврела атмосфера. Припремамо се за свој рођендан. Али годишњицу немачког бомбардовања Београда 6. априла запослени дома никада не пропуштају. Бомбе су тада падале на само неколико корака од нашег дома. Последице експлозије се још виде на фасадама суседних старих грађевина. Тако је било 41, 44. и 99. Сећам се како су завијале сирене за ваздушну опасност, како је изненада нестајала струја, како су у близини грмеле бомбе у Немањиној и Кнеза Милоша", присећа се он и наводи да је у том тренутку у концертној сали Руског дома "Шаљапин" читала поезија великих руских песника.

Наводи да су тада моћне зидове Руског дома изведене по пројекту царског војног инжењера Баумгартена, многи су видели као поуздану заштиту, не толико физичку, колико духовну.

Истакао је да и задњи редови биоскопске сале чувају романтичне тајне и успомене.

"У наредним месецима сала Руског дома ће имати најновију биоскопску опрему и озвучење", најавио је Баранов.

Додао је да је поносан што су обновили Руски научни институт који је постојао до Другог светског рата, захваљујући коме су многи Београђани научили руски језик.

"Некада давно се под нашим кровом налазила и прва Руско-српска гимназија. Данас имамо курсеве руског језика за све нивое. Прошле године смо због доласка великог броја наших сународника, по први пут  отворили курсве српског језика за Русе", нагласио је директор Руског дома.

Он се нада да ће долазак "нових Руса" оживети и Руски театар Београда.

"Наш задатак је да у ова, благо речено, сложена времена у којима смо се нашли, везе између наших народа настављају да јачају. Времена ће се променити, а Русија ће остати. И данас се изнова чудимо како у условима притиска без преседана и покушаја да се искорени руски елемент у светској, а посебно у европској култури, власт на свим нивоима у Србији налази начине да балансира и не дозволи критични заокрет", поручио је Баранов у "Политици".

image