Свет

Египатска делегација у Израелу: Каиро покушава да оживи преговоре о таоцима

Египат је последњих недеља преузео улогу главног посредника у преговорима, након што је Катар пао у други план
Египатска делегација у Израелу: Каиро покушава да оживи преговоре о таоцима© Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Египатска делегација се састала са израелским званичницима у петак, у покушају да оживе преговоре о рату у Гази и повратку израелских талаца, наводе извори Ројтерса.

Неименовани званичник упознат са детаљима разговора је рекао да Израелци нису изнели нове захтеве, али да су били спремни да размотре краткотрајни прекид ватре у замену за 33 таоца, за разлику од 40, колико је износи њихов претходни захтев.

"Тренутно нема преговора о таоцима, нити нових израелских понуда у вези са тим. Ово је египатски покушај да се преговори наставе са египатским предлогом који би укључивао ослобађање 33 талаца – жене, стараца и најслабијих", рекао је он.

Према извештајима израелских медија, израелски обавештајни званичници верују да међу преосталим таоцима има укупно 33 жене, старије и болесне особе које су и даље живе у Гази, од њих укупно 133 које Хамас и друге палестинске милитантне групе и даље држе.

Није било одлуке о томе колико дуго би потенцијално примирје трајало, али ако би таква размена била договорена, пауза у борбама "дефинитивно била мања од шест недеља", рекао је званичник.

Посети египатске делегације Израелу претходила је посета израелске делегације Каиру, у којој су били начелник генералштаба Херци Халеви и директор Шин Бета Ронен Бар.

Египат, који брине потенцијални талас избеглица из Појаса Газе који би могао да дође у ту земљу уколико Израел буде напао Рафу, преузео је активнију улогу у посредовању између две стране.

"Египћани су заиста озбиљно схватили све ово. Египат жели да види напредак, не само зато што је забринут због будуће операције у Рафи", рекао је извор Ројтерса.

Катар, који је раније био главни посредник, сада је пао у други план - зато што нису испунили захтев Израела да протерај лидере Хамаса са своје територије и ограниче њихово финансирање.

image