Србија и Балкан

Амерички амбасадор Хил: Кључан тренутак за примену споразума Београда и Приштине

Тренутак је тежак, али сматрам да је и пун наде, оценио је Кристофер Хил
Амерички амбасадор Хил: Кључан тренутак за примену споразума Београда и Приштине© Танјуг/Јадранка Илић

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил рекао је данас да ни споразум из Охрида, као и други споразуми Београда и Приштине нису лако постигнути, додајући да се дошло до тренутка када се очекује и њихова конкретна примена.

Хил је у изјави новинарима у Ваљеву навео да је дошло до кључног тренутка - имплементације, који је оценио као тежак тренутак.

"Што се тиче споразума из Охрида и других споразума, ни за тренутак нисам рекао да је то нешто лако и да ће бити лако, али мислим да смо дошли до кључног тренутка у смислу да треба очекивати да се нешто деси у смислу имплементације. То јесте тежак тренутак, али сматрам да је тренутак пун наде. Очекујемо имплементацију у будућности", казао је Хил.

Амерички амбасадор је додао да питање "Косова" треба да се посматра као регионално питање у контексту Отвореног Балкана.

Како каже, у тој иницијативи земље Западног Балкана сарађују, раде заједно.

"Мислим да је то део процеса који ће Србију водити ка већој сарадњи и на крају крајева ка њеном чланству у ЕУ. САД снажно подржавају процес сарадње у оквиру Отвореног Балкана и придруживање ЕУ", навео је Хил.

image
VV inauguration
banner