Србија и Балкан

Ђурић: Део америчког естаблишмента је свестан да је Курти део проблема, а не решења

Курти је доживљен као неко ко не жели да поштује ни Бриселски, ни Вашингтонски споразум и за многе америчке званичнике је део проблема, а не решења, каже Марко Ђурић
Ђурић: Део америчког естаблишмента је свестан да је Курти део проблема, а не решењаwww.globallookpress.com © TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић изјавио је да је Аљбин Курти, не за све, али за многе америчке званичнике, део проблема.

Ђурић је казао да му је један од највећих комплимената које је доживео у политичкој каријери Куртијева кампања у којој се лаже да су он и Петар Петковић 2008. године учествовали у нападу на америчку амбасаду у Београду.

"Та лаж је показатељ очајања и служи да замаскира чињеницу да је Курти учествовао у нападу на амбасадорку Америке у Скупштини тзв. Косова, када су је чланови 'Самоопредељења' физички вукли. То Американци не заборављају, као ни то што је 'Самоопредељење' организовало превртање камиона са 'кока-колом' само зато што је била произведена у Земуну", рекао је Ђурић за "Хепи телевизију".

Додаје да не пролази лако да се такви људи прогласе као велики амерички пријатељи.

"Ми се не представљамо као било чији пријатељи, понајмање слуге, али као људи који желе здрав и нормалан однос. Курти је доживљен као неко ко не жели да поштује ни Бриселски, ни Вашингтонски споразум и за многе америчке званичнике, не све, је део проблема, а не решења", наводи Ђурић.

Српски амбасадор у САД каже да бити српски политичар, а против Америке може да буде и добро у делу јавног мњења у Србији с обзиром на историју односа у последњих 30 година, али да за Куртија, као албанског политичара, имати такав однос није ни здраво, ни добро у политичком смислу.

"Курти дефинитивно нема монопол на добре односе са Америком у региону и то је најблаже речено", казао је Ђурић.

Одговарајући на коментаре да су и у Приштини свесни да се нешто променило када је реч о односима Србије и САД, али и "Косова" и САД, Ђурић наводи да је председник Србије Александар Вучић изградњу позиције Србије у САД и развој српског лобија поставио као један од циљева српске политике.

"На конференцији смо их подстакли и на политичко организовање, да раде не само за интересе српске заједнице у Америци, већ и за своју земљу, за Србију, да организују подршку као што су радили и Албанци и то почиње да даје одређене резултате", наводи.

Наводећи да је Вашингтон елитна средина и да га не одликује демагошка скромност појединих европских престоница, Ђурић понавља да је тамо важно показати се и у том смислу наводи да Амбасада Србије организује и културна дешавања, попут вечери српске културе са НБА, затим наступа српских оперских дива, али и промоције монографије 140 година дипломатских односа Србије и Америке...

Осим тога, како каже, свакога дана разговара и састаје се са људима из свих сегмената живота.

"Разговарао сам са великим бројем нових сенатора, нису то лаки разговори, не само са сенаторима, већ и са људима из института који су на супротној страни од нас. Велика је илузија да можемо да се претварамо да ће наши проблеми нестати уколико жмуримо пред њима и да можемо да се претварамо да ће се наша позиција променити уколико немамо активан однос. Ми имамо врлине као народ, али и мане, а колективна мана нам је да мислимо да никоме ништа не треба да доказујемо. Истина неће сама победити, нажалост", казао је Ђурић.

Додаје да морамо српске интересе да представимо као заједничке са америчким и истиче да не постоје вечита пријатељства, већ само вечити интереси.

"Ми можемо да утичемо на то да наши интереси буду усклађени што више са америчким интересима", казао је Ђурић.

Коментаришући изјаву Јаноша Бугајског да Америка планира да Србија буде лидер Балкана, Ђурић каже да су Бугајски и Сервер политичари који имају став који је традиционално различит од нашег, тако да тај став није нешто што се може очекивати и видети.

"Али, наш посао јесте да тамо сваког дана мењамо слику о томе шта су амбиције српског народа као старог европског народа и сваког дана освежавамо слику о Србији. Када кажете да је променила парадигму економије, политике, тамо је то изненађење, они не очекују да је Србија друга по расту у Европи, да има изградњу путева, дигиталне економије и да у томе предњачи у региону који још увек није стабилан, већ је извор конфликата", казао је.

Према његовим речима, како и код нас постоји утемељена слика Америке и Американаца у претходних неколико деценија, и слика о нама има утемељење, а ми имамо одговорност да мењамо ту слику и на једној и на другој страни.

"Не смемо себи да дозволимо да потценимо улогу Америке у западној цивилизацији и да их потценимо као људе који не знају географију", наводи Ђурић.

Ђурић је најавио да ће Србија за око месец дана у Вашингтону основати америчко-српски пословни савет што ће бити значајан корак на повезивању српске и америчке економије и привреде, привредника.

"То је искорак који радимо са америчким привредницима, недавно је било 16 америчких компанија", казао је Ђурић.

image