Србија и Балкан

Поново је могуће наћи стан од 200 евра у Београду: Листе чекања за луксузне пословне објекте

Не траже сви станове мање квадратуре и не гравитирају ка ободу града као што је до скоро био случај, кажу агенти за некретнине
Поново је могуће наћи стан од 200 евра у  Београду: Листе чекања за луксузне пословне објекте© ATA Images

Потражња за становима у српској престоници је у опадању када су у питању и изнајмљивање и продаја, што је оборило доскора астрономско високе цене кирија. Истовремено, постоје листе чекања за пословне просторе на најтраженијим локацијама у Београду.

Тако на пример за гарсоњеру од 35м2 код Ђерам пијаце на Звездари, више не треба издвојити 500 евра, како је био случај, већ је могуће изнајмити је за 300 евра. У суседној Карабурми, нешто мањи стан од 25м2, може да се нађе за 200 евра, иако је лани рентирање ишло и до 350 евра. У Миријеву за стан од 40м2 треба одвојити 280 евра, наспрам некадашњих 450 евра. За оне који су расположени да оду мало даље од града, у Калуђерицу, цена иде још ниже, 150 евра за празан стан у кући од 60м2 или 300 евра за стан од 50м2 на Петловом брду.

Поново је могуће пронаћи двособан па чак и трособан стан у центру града, на Дорћолу или Врачару, а да не морате да платите 1.000 до 1.200 евра. У Булевару деспота Стефана за стан од 100м2 треба издвојити 700 евра, а код Скадарлије од 65м2 600 евра.

Прича се да Руси одлазе 

Како за РТ Балкан каже агент за некретнине Бранислав Петровић из агенције "Магнат", после врхунца у јулу и августу прошле године када је прилив Руса и Украјинаца био највећи, уследило је благо смиривање у септембру и октобру, да би сада дошло до потпуног замрзавања тржишта.

"Цене кирија опале су у просеку за 20 до 30 одсто. Пад је забележен у свим деловима града, још се релативно високо котира Нови Београд. Тржиште некретнина одређује куповна моћ становништва, тако да влада велика заинтересованост за мањим становима до 50 метара квадратних", открива Петровић.

Према његовим речима, постојe и бројни грађани којима нису занимљиви само станови са мањом квадратуром на периферији града.

"Траже се и луксузни, нови, потпуно намештени станови. Пре ће се издати стан од 60м2 у луксузном А блоку за 1.000 евра, него стан од 60м2 у блоку 70 за 600 евра", објашњава саговорник РТ Балкан и додаје да страни клијенти и домаћи ајтиевци траже и станове на атрактивним локацијама, попут Београда на води или у блоку А на Новом Београду које могу да искористе за пословни простор. 

"Цене за локале и станове који се издају у пословне сврхе крећу се од 20 до 35 евра по метру квадратном, а тренутно их и нема у понуди, постоје листе чекања. За пословне зграде у Ерпорт ситију, Кули 65, насељу Милутин Миланковић, у Меркатору, Пирамиди или Јубизнис центру, цене локала се крећу од 12 до 15 евра по метру квадратном", наводи агент за некретнине.

Недељко Малиновић из агенције "Легат" за РТ Балкан констатује да се тржиште дефинитивно смирило, јер су грађани Русије и Украјине изнајмили шта је било у понуди и ваљало, а да тренутно и напуштају Београд и одлазе или у унутрашњост Србије или даље на Запад.

"Тренутно је већа понуда од потражње, клијенти веома бирају и не желе да издвајају енормне суме за неадекватне услове. Зато се дешава и да одлазе из центра града, ако у мањим срединама добијају бољу инфраструктуру, добру повезаност са престоницом, леп поглед, чист ваздух и плодну земљу", закључује он.

Врло је вероватно да ће смиривање тржишта вратити и студенте из унутрашњости у Београд, који су због раста ренте били приморани да напусте град или се удруже како би могли да изађу на крај са киријом и осталим рачунима.

image