Економија

Егзодус из Лондона: Вртоглаве цене кирије натерале подстанаре на масовно бекство у унутрашњост

Цене станова у Лондону испразниле већ празне џепове становника
Егзодус из Лондона: Вртоглаве цене кирије натерале подстанаре на масовно бекство у унутрашњостwww.globallookpress.com © Davide Bonaldo/Keystone Press Agency

Четрдесет одсто подстанара који су се преселили у Лондон прошле године одлучили су да напусте град јер су им кирије истањиле месечне буџете до крајњих граница, пише "Блумберг".

Више од 90.000 подстанара напустило је Лондон током 2022. године, наводи се у извештају брокера "Хемптонс интернешонел". То је највиша стопа "бекства" у последњих десет година и двоструко је виша од броја оних који су напустили град 2012. године.

"Брзи раст цена кирије у Лондону током прошле године оставио је рекордан број закупаца који траже јефтиније могућности", рекла је Аниша Бевериџ из "Хемптонса" и додалаЧ "Кирије показују мало знакова одступања од своје узлазне путање".

Просечна месечна рента за кућу у ширем центру Лондона порасла је 9,1 одсто на годишњем нивоу на 2.141 фунту у јануару, надмашивши раст од осам одсто у остатку Велике Британије. Становници Лондона су потрошили више него двоструко више на кирију од остатка Британије где је просечна месечна кирија порасла на 987 фунти прошлог месеца.

Због тога су хиљаде становника Лондонда подражиле јефтиније опције у унутрашњости. Тандриџ - округ јужно од главног града у Сарију - регистровао је прошле године нагли раст закупаца из Лондона којима се више исплати да путују сваки дан на посао у град, него да живе у престоници.

Прелазак на флексибилан рад од пандемије значио је да мањи број станара у Лондону напушта престоницу ради новог посла. Само 22 одсто оних који су напустили посао прошле године отишло је из разлога везаних за посао, што је мање у односу на 32 одсто пет година раније, показују подаци "Хемптонса".

Уместо тога, станари напуштају Лондон како би додатно повећали своје буџете и живели у већим кућама. Кирије за једнособне некретнине у Британији расле су брже од цена изнајмљивања већих домова седми месец заредом у јануару, наводи се у извештају.

"Очекујемо да ће број оних који напуштају престоницу наставити да расте у догледној будућности", наводе из "Хемптонса". "Како је мање вероватно да ће млађе генерације поседовати сопствени дом, све је већа вероватноћа да ће они који напуштају бити изнајмљивачи, а не власници куће."

image
VV inauguration
banner