Србија и Балкан

Завади, па владај: РТ Балкан истражује коме одговара да оптужује Србију за наоружавање Украјине

Наводно цурење документа из Пентагона је манипулација америчких обавештајних служби чији је циљ одлагање дуго најављиване офанзиве украјинске војске, јер њихове снаге нису спремне за то, ни бројчано ни војно, сматрају саговорници РТ Балкан
Завади, па владај: РТ Балкан истражује коме одговара да оптужује Србију за наоружавање Украјинеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Иза вести Ројтерса да Србија снабдева украјинске снаге оружјем не стоји обавештајна игра, већ медијска манипулација обавештајним информацијама, каже за РТ Балкан пензионисани пуковник Контраобавештајне службе (КОС) Љубан Каран.  

"Већ је потврђено да много тога није тачно у наводним документима Пентагона који су `процурили` у јавност. Ја сам убеђен да је то манипулација америчких обавештајних служби са циљем да се одложи дуго најављивана офанзива украјинске војске јер њихове снаге нису спремне за то, ни бројчано ни војно", каже наш саговорник.

Јавност широм света данима је читала медијске извештаје како Америка и Запад саветују Украјинце, колико су обучени и наоружани, али и како Америка посматра своје савезнике, односно како их шпијунира.

Такве вести у Србији би можда пале у други план, јер већ је било јасно да Америка гура Кијев у рат иако је свесна свих недостатака украјинске војске, све док тема медијских извештаја са Запада није постала Србија.

"Србија, једина земља у Европи која је одбила да уведе санкције Русији пристала је да пошаље оружје Кијеву, или их је већ и послала", објавио је јутрос Ројтерс уз ознаку "ексклузивно", позивајући се на документа, али не нудећи увид у њих.

Реаговао је министар одбране Србије Милош Вучевић категорички негирајући истинитост навода Ројтерса. "Некоме је очигледно циљ да дестабилизује нашу земљу и да је увуче у конфликт у коме нећемо да учествујемо", рекао је Вучевић.

Пентагон није потврдио нити демантовао аутентичност докумената већ је само најављено да ће пронаћи онога ко је одговоран за цурење информација.

У заблуди су они који мисле да мора да је истинито све што се појављује у поверљивом извештају, рекао је некадашњи високопозиционирани аналитичар ЦИА Лери Џонсон.

Али, штета је направљена самим тим што се Србија нашла у ситуацији да мора да се брани од медијских навода, били они истинити или лажни.

Медијска манипулација обавештајним информацијама

Љубан Каран каже да иза вести о документима који су процурили стоје два циља: тражи се разлог да се офанзива одложи, а са друге стране америчке и друге моћне западне обавештајне службе непрестано покушавају да на сваки начин заваде Србију са руском страном.

"Они знају колико је нама важно да будемо у добрим односима са Русијом, зато настоје да прекину и покидају те везе. Још у најстаријим документима њихових планова за Балкан стоји да Србију треба довести у ситуацију да изгуби сваку веру у помоћ Русије, те да је то један од услова за растакање Србије", каже Каран.

Додаје да, иако план Запада није настао јуче, он никада није одбачен и данас се примењује врло активно. То објашњава зашто је Западу веома стало да Србија уведе санкције Русији, иако то Русији не би нешто много значило, сматра Каран и додаје да би пореметило коректне, пријатељске и пословне односе Србије и Русије.

"Како већ не могу Србији да подметну тако нешто, онда покушавају да спроведу подметање према руској страни, како би изазвали некакав револт и протест Русије према Србији", рекао је Каран.

Наш саговорник напомиње да оружје увек нађе свој пут до неког ратишта, али да је убеђен да српска власт није донела одлуку да тајно шаље оружје у Украјину и да на тај начин учествује у том рату као војно неутрална држава. 

"Ми са Русијом имамо изванредне, пријатељске, братске односе и верујем да то нико у Влади не би урадио под било каквим притиском и било каквим наговором. Међу министрима имамо и оне који се залажу за улазак у НАТО, за увођење санкција Русији, има таквих, али срећом они не доносе одлуке", каже Каран.

Тровање односа Србије и Русије

Стевица Деђански из Центра за међународну сарадњу каже да је немогуће да је неки новинар сам пронашао информацију о Србији, те да је у питању чист притисак на Србију, посебно да се покваре односе између Србије и Русије.

"Србија има доследну политику, која се вероватно некад не свиђа ни Русији, поготово када смо осудили напад на Украјину, али ми то радимо због наших интереса. Са друге стране имамо принципијелну политику да не уводимо санкције, јер је то политика државе - не свађамо се са нашим пријатељима и ценимо оно што су урадили за нас у прошлости", каже Деђански.

Како каже, некоме то смета и напољу и унутра, па заједничким снагама покушавају да покваре те односе.

"Чињеница је да, иако наше руководство демантује да наоружава Украјину, те вести се опет појављују. Неко ће наћи и објавити неки папир само да би оптужио Србију", каже наш саговорник.

Деђански наводи да је убеђен да српско руководство није урадило ништа мимо очију јавности, те да сматра да овакве вести код часних људи не пију воду, али служе за тровање односа Србије и Русије и отежавају ионако тешку позицију наше земље.

На питање шта мисли ко стоји иза таквих информација, Деђански одговара да не може прецизно да каже, али да од почетка сукоба у Украјини само једна сила влада Западом, а то је Америка.

"Све друге политичке елите су ту да испуњавају америчке жеље и намере. Зашто су пристали на то и који је крајњи циљ, видећемо", закључује Деђански.

Подсетимо, ово није први пут да се Србија нашла у ситуацији да мора да демантује медијске натписе да наоружава Украјину. Пре месец дана руски портал "Меш" је објавио како је 3.500 комада ракета из фабрике "Крушик" испоручено Украјини.

И тада је Београд негирао оптужбе, а портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла да ће Москва пратити ситуацију и да је потребно држати се чињеница по питању оптужби о извозу српског оружја.

image