Русија

Захарова о наводном извозу српске муниције у Украјину: Чули смо за оптужбе, да се утврде чињенице

Ово је сувише озбиљно питање са становишта руско-српских односа да бисмо одмах реаговали зато морамо да се ослонимо на чињенице, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова о наводном извозу српске муниције у Украјину: Чули смо за оптужбе, да се утврде чињеницеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на недавну расправу о наводној испоруци српске муниције Украјини, рекавши да ће Русија да реагује тек када се буде упознала са чињеницама.

"Помно пратимо ову ситуацију. Обратили смо пажњу на недавну расправу око ове теме у Народној скупштини Србије. Крајње смо забринути због информација које добијамо. Ово је сувише озбиљно питање са становишта руско-српских односа да бисмо одмах реаговали, зато морамо да се ослонимо на чињенице", навела је Захарова у званичном саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Министар одбране Србије Милош Вучевић негирао је да Србија извози оружје у Украјину и Русију.

Вучевић је тако у Народној скупштини одговорио на питање посланика опозиције да ли су тачни наводи објављени у руским медијима да је 3.500 ракета из српске фабрике Крушик преко Турске и Словачке испоручено оружаним снагама Украјине.

"Србија апсолутно не извози наоружање ни за Украјину, ни за Русију", рекао је Вучевић и напоменуо да Србија неће продавати оружје учесницима ратних сукоба.

Руски портал "Меш" је недавно објавио да је наводно 3.500 комада Крушикових ракета "М-21 ГРАД" 122 мм испоручено оружаним снагама Украјине.

Вучевић је додао да Србија има право да извози наоружање "свима онима који су легитимисани и легални као крајњи корисници".

"Да ли приватне компаније купују на трећим тржиштима и продају компанијама у неким другим државама, то није питање за Србију – то је међународна трговина. За нас то може да буде интересантно обавештајно у смислу информација, а не законске обавезне или регулативе", поручио је Вучевић.

Он је додао да наменска индустрија Србије мора да се развија.

"Имамо право да извозимо као и сви други. Не радујемо се сукобу у Украјини или на било ком другом ратишту. Али, нико не може да казни Србију да не извози, зато што постоји сумња где ће шта и како да заврши", навео је Вучевић.

Русија је прошлог пролећа послала протесну ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Украјини.

Министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да би сваки терет који садржи војну опрему постао легитимна мета Русије.

image