Србија и Балкан

Србија тражи од Европске комисије укидање виза за Србе са КиМ

Из МСП наглашавају да "у формалном смислу процедура одлучивања за ове путне исправе није у директној вези са либерализацијом визног режима за тзв. Косово"
Србија тражи од Европске комисије укидање виза за Србе са КиМGetty © Photo by Carsten Koall

Србија је од Европске комисије затражила да буде укинута одлука о обавези поседовања визе за грађане са пребивалиштем на Косову и Метохији, који имају пасош издат од стране Координационе управе у Београду, речено је за "Косово онлајн" у Министарству спољних послова Србије.

Како наводе из МСП, "дипломатски и други представници Србије у редовном су контакту са представницима Европске комисије у вези са путним исправама које издаје Координациона управа за грађане са пребивалиштем на Косову и Метохији".

"Након што су институције ЕУ иницирале и потом донеле одлуку о либерализацији визног режима са тзв. Косовом, интензивирани су разговори наше стране са Европском комисијом у вези са путним исправама које издаје Координациона управа. Став Републике Србије је по овом питању сасвим јасан – грађани који су носиоци наведених путних исправа не могу и не смеју бити дискриминисани, а обавеза поседовања визе за путовање у ЕУ мора бити укинута", истиче се.

Из МСП наглашавају да "у формалном смислу процедура одлучивања за ове путне исправе није у директној вези са либерализацијом визног режима за тзв. Косово".

"Институције ЕУ морају донети посебну одлуку и изменити постојећу Регулативу, која се односи на Републику Србију. Очекујемо, што је и пренето представницима Европске комисије, да буде укинута одлука о обавези поседовања визе за ову категорију путних исправа", поручили су из МСП.

Након што је Европска унија одобрила визну либерализацију за тзв. Косово, Срби са КиМ који имају српски пасош остали су у својеврсном вакууму и тренутно су једина група у Европи за коју и даље важи забрана слободног путовања.

Од 2009. године, када је Србији одобрена визна либерализација са ЕУ, издавање пасоша Србима, али и осталима са пребивалиштем на КиМ, преузела је Координациона управа МУП у Београду и за путовање са њима у ЕУ потребна је виза.

То је био резултат договора Србије и ЕУ, како би се, након што је донета одлука да се укину визе за грађане Србије, пасоши за оне са пребивалиштем на КиМ изузели из либерализације због страха од илегалних миграција.

image