Србија и Балкан

Дискриминација без преседана: За косметске Србе нема визне либерализације

Када је ЕУ укинула визе Србији пре 14 година грађани са пребивалиштем на Косову и Метохији нису добили право на слободно путовање, а сада се ситуација додатно закомпликовала
Дискриминација без преседана: За косметске Србе нема визне либерализације© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Европски парламент одобрио је слободан визни режим грађанима тзв. Косова, али становници јужне српске покрајине са пасошем Србије остају без те могућности. Реч је о дискриминацији без преседана и кажњавању косметских Срба и то само због етничке припадности, наводи за РТ Балкан заменик председника скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић.

Када је ЕУ укинула визе Србији пре 14 година грађани са пребивалиштем на Косову и Метохији нису добили право на слободно путовање. Издавање пасоша Србима и Албанцима са пребивалиштем на КиМ, преузела је Координациона управа МУП у Београду. Приштина те пасоше сматра неважећим, остале земље их признају.

Сада се ситуација додатно закомпликовала, пре свега за око 90.000 Срба са пасошима које је издала Координациона управа. 

"У питању је дискриминација без преседана! Овим се кажњавају припадници српског народа јер поседују документа наше земље и изјашњавају као Срби", истиче Марковић.

Он изражава бојазан, да се, поред постојећих притисака које трпе Срби на Косову и Метохији, овим доћи до додатних притисака да се одрекну докумената своје државе.

"Реч је о директном притиску на Србе да се одрекну наших докумената, што је такође нечувено. Све је то последица континуиране политике двоструких стандарда коју баштини део међународне заједнице и која непогрешиво увек стаје на антисрпску страну", указује Марковић. 

Од 2009. године, када је Србији одобрен слободан визни режим са ЕУ, издавање пасоша Србима, али и Албанцима са пребивалиштем на КиМ, преузела је Координациона управа МУП у Београду. Приштина те пасоше сматра неважећим, остале земље их признају, али је за путовање са њима у ЕУ потребна виза.

Ракочевић: Срби са Косова понижени, пише да смо "Косовари"

Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић рекао је за београдске медије да "сваки процес у ком 'Косово' граби ка Европи значи да губи нека своја пређашња права".

Када је Србија добила визну либерализацију "постојао је период када смо ми Срби са 'Косова' били равноправни и добијали пасоше са шенген визом, али то је кратко трајало, свега пола године, и после тога смо морали у Координациону управу по документа".

Сматра да се ради о притисцима међународне заједнице која се понашала веома проблематично, "јер док смо имали УНМИК документа говорила је да ће у свим периодима документи које издаје Србија бити равноправни са УНМИК и 'косовским' документима".

"Уцењени смо, Београд није издржао тај притисак и наша права су препуштена", оцењује Ракочевић.

Додаје да је процес губљења права Срба са КиМ траје 20 година.

"Имамо осећај понижења. Кључно питање је како је могуће да ви не можете у овом тренутку изједначити наше са 'косовским' пасошима, а то нам 20 година говорите", пита Ракочевић и додаје да пристајањем на туђа документа пристају на туђу слободу.

Истиче да на 'косовској' личној карти "за Србе пише "Косовар": "То је увредљиво за нас једнако као што је за Албанце увредљиво Шиптар".

Без обзира на визну либерализацију за тзв. Косово, грађани који поседују српски пасош - и даље ће чекати у редовима за визе, што је јединствени случај дискриминаторске политике на тлу Европе, наводи аналитичар Дејан Вук Станковић за РТ Балкан. 

"Српски пасоши издати у Координационој управи МУП-а за КиМ изузети су из визне либерализације, док се преко српских пасоша издатих у централној Србији могу користити погодности визне либерализације. Порука Европске уније Србима на КиМ очекивано је подла:`индиректно и јасно прихватите да сте грађани 'независног Косова' српске националности`", указује Станковић, а ову одлуку сматра дискриминаторском. 

Ипак, колико је одлука о слободном визном режиму добра, толико и није, наводи наш саговорник, јер ће доћи до исељавања млађе популације.

"Визна либерализација је отворена подршка процесу међународне легитимизације косовске независности. Она има две димензије: симболичко - политичку, и економско - демографску. Симболички - ЕУ шаље поруку да прихвата тзв. Косово као независну политичку заједницу, чији грађани имају иста права као људи из других суверених држава. Демографски гледано то значи да ће КиМ изгубити популацију, јер ће доћи до још већих миграција. Млада популација ће отићи из економских разлога, па епилог може да буде да се КиМ постепено празни. Суштина овог потеза ЕУ је подршка тзв. Косову", истиче Станковић. 

Петронић: Политичка игра Приштине

Према Верољубу Петронићу из Хуманитарног центра Митровица, то што приштинска влада до јуче није признавала пасоше Координационе управе за КиМ, иако је у Бриселу потписан споразум о међусобном признавању докумената, је политичка игра Приштине. 

"Имамо два гледишта: став Београда и став Приштине, а гледиште Срба са КиМ до сада нико није узимао у обзир. Приштинска влада до јуче није признавала пасоше Координационе управе, иако је Бриселским споразумом потписан уговор о међусобном признавању докумената, а од данас важе, да се, наводно, замене за косовски пасош, то је политичка игра Приштине", наводи Петронић. 

Он објашњава да је неминовно да ће Срби, измучени вишедеценијским ограничавањем кретања, прибећи узимању косовског пасоша.

"Грађани српске националности на КиМ су од 2009. грађани другог реда. Управо због Визне либерализације, али нарочито откад је почела криза везана за пререгистрацију возила, многи су прибегли промени пребивалишта (прим. аут. пријављују пребивалиште у централној Србији). Тиме добијају слободу коришћења пасоша, али и могућност да избегну пререгистрацију возила на "РКС" таблице. Самим тим имамо и статистичко, поред редовног исељавања, што не иде у прилог српској заједници на КиМ. Срби немају велике изборе, а многи измучени ограничавањем кретања готово деценију и по - не сумњам да ће преузети, без проблема, косовске пасоше, јер већина Срба има и косовске личне карте, само да би могли да путују", објашњава за РТ Балкан Петронић.  

Наводи да око 90.000 Срба има пасош Координационе управе за КиМ, као и неколико стотина Албанаца. Ипак, како каже, међутим велики број Албанаца има пасоше Републике Србије са којима може да путује без виза.

"Евидентно је да су се због разних криза у претходном периоду и Албанци са КиМ, условно речено, сналазили. Они су, уз помоћ корупције, успевали да добију пребивалиште у Републици Србији, на основу чега су добијали личне карте и пасоше, како би могли слободно да путују по Европској унији", наводи Петронић. 

image