Србија и Балкан

Дачић: Борба за КиМ и територијални интегритет Србије јесте и биће приоритет дипломатије

Косово и Метохија су приоритет наше дипломатије, данас и пре шест месеци, а било је пре 10 година, поручио је министар спољних послова
Дачић: Борба за КиМ и територијални интегритет Србије јесте и биће приоритет дипломатије© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министар спољњих послова Србије Ивица Дачић истакао је да је борба за Косово и Метохију и очување целовитости суверенитета и територијалног интегритета Србије био најзначајнији сегмент рада његовог ресора у првих шест месеци, а да ће то бити и у будуће.

"Свако министарство, сваки од нас чланова Владе, има Косово и Метохију на првом месту свог ангажовања, јер то је без премца наше најважније државно питање. Косово и Метохија је, као део Србије, ствар наших унутрашњих односа и одлука, али нарушавање нашег суверенитета и територијалног интегритета је нешто најтеже што може да задеси било коју државу и веома има везе са спољним факторима", рекао је Дачић за Танјуг поводом шест месеци рада Владе.

Он је нагласио да су грађани Србије сведоци колико велики напор држава улаже да би очувала своју целовитост и истакао да то не траје само шест месеци колико траје ова Влада, већ траје годинама, подсећајући да је од усвајања Бриселског споразума протекло 10 година, а да Заједница Српских Општина још није формирана.

Истакао је да Министарство спољњих послова и он лично свим својим капацитетима учествују у спровођењу заједничке државне политике у вези са Косовом и Метохијом.

"То је приоритет наше дипломатије и данас и пре шест месеци и био је то пре 10 година. Питање Косова и Метохије одавно је интернационализовано, пуно времена пре ове владе и овог председника државе", напоменуо је Дачић.

Како је рекао, решење није могуће пронаћи без дијалога са свима који су у то укључени.

"А како Србија води тај дијалог, то је одговор на питање шта је најважнији резултат наше дипломатије. Резултат је што без Србије и њеног гласа не може да се реши наше најважније питање, резултат је то што за Србију сви имају пуно поштовање, без обзира на притиске који нису престали протеклих десетак година, само су се појачали", рекао је Дачић.

Притисци на Србију никад већи

Он наводи да Србија никада није имала веће притиске у вези са Косовом и Метохијом, ако не рачунамо бомбардовање 1999, године и да су ти притисци јаки зато што Србија тражи поштовање својих интереса и не попушта кад их неко напада или планира да јој их ускрати.

"Не постоји другачији начин да водимо дипломатију и политику уопште у вези са Косовом и Метохијом осим овако како то води председник Вучић заједно са нама који учествујемо у креирању и спровођењу те политике. Можда има другачијих начина, али они не би били ни мудри, а ни патриотски. С тим у вези учествујем и на седници Савета безбедности УН, посвећеној Косову и Метохији, јер је то једно од најважнијих места на којем бранимо наше интересе и наш суверенитет, и захтевамо да решења буду доношена кроз дијалог, а не путем притисака", рекао је Дачић.

Министар је истакао да је Министарство спољњих послова поред ангажовања у вези са Косовом и Метохијом, развијало је и друге приоритете спољне политике - односе са суседима, чланство у ЕУ, регионалну сарадњу и унапређење односа са свим државама света на партнерској основи.

"Желимо да дамо нови импулс односима у нашем региону, међу суседима", рекао је Дачић и издвојио разговоре са хрватским руководством за Божић, и изразио очекивање да ће са Подгорицом бити ојачани укупни односи и сарадња.

"Као сталну тему за нас у региону, постављамо Отворени Балкан, као иницијативу која има снагу да из темеља промени односе у нашем региону, тако што ће га заокружити као заједничко економско подручје, без икаквих баријера", рекао је шеф дипломатије.

Србија одржава сталне контакте са партнерима широм света

Дачић је додао и да Министарство води сталне разговоре и са партнерима изван нашег региона, пре свега из Европе и да је у протеклих шест месеци разговарао са двадесетак европских министара спољних послова, јер је наш стратешки циљ чланство у ЕУ.

Нагласио је да исто важи и за партнере Србије изван Европе, било да су из Азије, Африке или Америке.

"Имамо велику шансу да појачамо сваку врсту размене са тим државама, и ми ту шансу морамо да искористимо", рекао је Дачић.

Додао је да је Србија врло активна у великим међународним организацијама и да тренутно председава Извршним саветом УНЕСКО-а, а да ће од 1. јуна председавати европској групи у Организацији УН за храну и пољопривреду (ФАО).

"Тренутно смо председавајући и у једној важној регионалној иницијативи - Организацији за црноморску економску сарадњу где својом балансираном политиком доприносимо превазилажењу проблема у раду Организације, изазване сукобом две чланице, Украјине и Русије", навео је Дачић.

Како је рекао, Министарство ради на прикупљању подршке за наставак чланства Србије у Извршном одбору УНЕСКО-а, а нарочито на добијању организације специјализоване изложбе ЕКСПО 2027.

"То је велики догађај и имао би за Србију изузетан политички и економски ефекат, тако да смо веома ангажовани на лобирању за нашу кандидатуру", рекао је министар.

Министарство посебно брине о нашим грађанима у иностранству 

Истакао је да Министарства спољних послова посебно води бригу о грађанима Србије у иностранству и додао српске амбасаде и конзулати у свету од 1. фебруара издају параметре за електронску идентификацију, што олакшава приступ услугама државних органа свим грађанима Србије, без обзира где живе.

"Министарство спољних послова је изузетно ангажовано и у евакуацији наших грађана из Судана. С обзиром на тешке услове који тамо владају, реч је о врло компликованој операцији, у којој сарађујемо са другим државама, на пример Француском и Уједињеним Арапским Емиратима. Као и на почетку избијања пандемије корона вируса, када смо организовали и евакуисали хиљаде грађана и вратили их кући, тако смо и сада у Судану већ извукли један број наших људи, а наставићемо све док безбедно не пребацимо све оне који то буду желели", рекао је Дачић.

Када су у питању резултати учињеног у претходном периоду, Дачић указује и да постоје сегменти у којима није у потпуности задовољан учињеним.

"Што се тиче нашег главног приоритета, а то је Косово и Метохија, нико не може да буде задовољан док год је у току овај процес трагања за компромисом и решењем, које ће задовољити наше државне и националне интересе", оценио је Дачић.

Нагласио је да су то "задаци који се не испостављају свакој генерацији".

"Нити можемо да бирамо шта ћемо да завршимо данас, а шта да оставимо сутра. Једно је сигурно, не желимо да проблеме који угрожавају темељ наше државе оставимо наредним нараштајима и нашој деци. То се неће десити", рекао је Дачић.

Додао је да и даље није задовољан темпом приступања Србије Европској унији, као и да Србија кроз реформе иде брже него што ЕУ жели да прихвати.

"Али то нас не обесхрабрује, ми идемо даље истим и бржим темпом, јер пут ка ЕУ је средство да реформишете своје друштво, а не циљ сам по себи", рекао је министар.

Водимо принципијелну политику

Дачић је истакао да се у међународним односима дешавају велике промене које су, како је рекао, праћене тензијама, учесталим кризама, а да је међу њима највећа сукоб у Украјини.

"Уз напетост између САД и Кине поводом Тајвана, и уопште погоршане односе Запада и Истока, интерес Србије је да се не сврстава у блокове великих, већ да на принципима штити своје интересе и да гледа себе. Ми водимо принципијелну политику, показали смо је на делу у свим светским форумима, укључујући и УН и са њом ћемо наставити", казао је Дачић.

Додао је да Србија има пријатеље на свим странама света, а да су међу њима и велике и мале државе и моћне и сиромашне.

"Не меримо их по томе, већ по спремности да радимо заједно на свему за шта имамо интерес. То је модел по коме треба да се граде односи у свету, а не сила и притисци", истакао је Дачић.

Када је у питању будући период и планови Министарства спољњих послова Дачић наводи да су то "без конкуренције" активности у вези са спровођењем политике и дијалога око Косова и Метохије.

"То је превасходни задатак и мој и целе наше дипломатске мреже, тако да томе посвећујемо апсолутно највећу пажњу", рекао је Дачић и додао да ће имати читав низ сусрета са колегама из света и међу тим сусретима издвојио најављену посету кинеског министра спољних послова Ћин Ганга.

Додао је и да ће у вези ставова око јужне српске покрајине, разговарати са шефовима дипломатија, како је рекао, афричких пријатељских земаља и да се труди да у том кругу чланова Покрета несврстаних поново пробуди или обнови заинтересованост за Србију и све потенцијале које може да им пружи сарадња са Србијом.

image