Србија и Балкан

Дачић о гласању у СЕ: Како се односе према нама, тако ћемо и ми према њима

Требало би да штитимо територијални интегритет Украјине или БиХ, противно нашим интересима, да рушимо односе са Русијом, а они да гласају уздржано, прокоментарисао је министар спољних послова
Дачић о гласању у СЕ: Како се односе према нама, тако ћемо и ми према њима© FOTO TANJUG/ UNESCO/ CHRISTELLE ALIX/bs

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је, гостујући на РТС-у, да гласање у Савету Европе није била "нормална процедура", већ је циљ био да се Приштина за нешто награди, само се поставља питање за шта.

"Да ли је то награда за то што 10 година нису формирали ЗСО? Па, како Савет Европе до сада није констатовао да мора да се формира ЗСО, јер је потписала Кетрин Ештон у име ЕУ", упитао је Дачић.

Дачић напомиње да овде не само да је прекршен статут Савета Европе, јер нешто што није држава не може да буде члан Савета Европе. "Са друге стране је правно тумачење истог човека је различито данас у односу на пре 10 година", истиче Дачић.

Наводи како је очигледно да је Немачка обећала Аљбину Куртију да ће га наградити за неку конструктивност.

"Овде се показује ко је миљеник неких западних земаља, у овом случају Квинте. Прекршили су низ правила, Исланд се дуго противио томе. Хтео је да то остави Летонији за следеће председавање. Онда су тражили хитно да се сазове са једином тачком дневног реда. Тај Комитет министара се састао са једином тачком дневнг реда и никада се није десило да се сазива у недељи када се одржава парламентарна скупштина Савета Европе", указује Дачић.

Напомње да је њих Курти условио наводном конструктивношћу и да хоће да разговара о ЗСО, што је "смешно, лицимерно, безобразно".

"У самој тој дискусији нико се није јавио за реч, једино Албанија која је то предложила. Њих је срамота тога што су предложили, стиде се и ограђују, јер ће можда сутра део неке земље бити предложен за Савет Европе", каже Дачић.

"Укупно има 46 чланица, али је сама иазша Русија, Белорусија није члан. Ми морамо да захвалимо и сматрамо их чврстим пријатељима – Мађарску. Од тих земаља 34 признају Косово, а овде 13 земаља није гласало за, 33 су биле за. Мађарској желим посебно да се захвалим. То је велика ствар коју је неко урадио, неко ко је признао Косово, гласа против", наводи Дачић.

Захвалио се Азербејџану и Грузији. "Свака част и дубоко смо захвални. Веома је важно што су Шпанија, Кипар и Румунија остале доследне", рекао је он.

Дачић каже да је Београд ипак непријатно изненађен гласањем појединих земаља у Савету Европе о чланству такозваног Косова.

"Украјина нас је непријатно изненадила. Цела ова прича се темељи на територијалном интегритету када је Украјина у питању. Знате са колико напора ми гласамо за све резолуције које осуђују кршење њиховог и молдавског територијалног интегритета, а они када је реч о нашем територијалном интегритету, не гласају", додао је шеф дипломатије Србије за РТС. 

"Спољна политика се базира на реципроцитету и то (гласање у СЕ) ће утицати на наше ставове у будућности", рекао је Дачић.

Министар је оценио да је Црна Гора "могла бар да буде уздржана, да покаже макар мало поштовања према нашим проблемима".

"Ми ту морамо да будемо реципрочни. Требаће и њима некад наш глас и сада сигурно неће моћи да рачунају на њега", поручио је Дачић комшијама.

Што се тиче БиХ, сада ћемо ми бити уздржани, рекао је он.

"Што бисмо ми били за територијални интегритет БиХ, а они да гласају уздржано?", нагласио је министар спољних послова. 

Овде није реч о риболову или неком економском питању, додао је, већ о територијалном интегритету и суверенитету.

"Сад бисмо ми требали да штитимо територијални интегритет Украјине или БиХ, противно нашим интересима, да рушимо односе са Русијом, а они да гласају уздржано", рекао је Дачић.

Дачић каже да се припрема самит СЕ у Рејкјавику и да су "толико уложили у самит, хтели су јединство око Украјине, а увели су поделе због Косова".

"Први пут постоји нејединство око пријема некога. То никада није било. Постоји декларација у којој се каже да треба да се поштују и територијални интегритети Украјине и Молдавије. Уложићемо амандман са тим шта је са територијалним интегритетом Србије. Зашто бисмо ми то радили, а у том документу дрвље и камење на Русију. Зашто бисмо ми то радили, а да Украјина и Молдавија буду уздржане када је реч о нашем територијалном интегритету. Ако се тај амандман не прихвати нема гласања за декларацији о Савету Европе, а она не може да се усвоји без консензуса", напомиње министар.

Закључак ће, наводи, бити сигурно на трагу ономе о чему је председник Вучић јуче говорио.

"Ми треба да наставимо даље дијалог на тражењу наших заједничких интереса, а не диктата онога што је у интересу само Приштине, јер то онда није дијалог. У четвртак је седница СБ УН о Косову. Ја ћу већ данас кренути, а постоји могућност да председник донесе одлуку да он учествује у име Србије, али о томе ће донети одлуку у току дана", закључио је Дачић.

image
VV inauguration
banner