Србија и Балкан

Европска недеља имунизације: Опао број вакцинисаних против малих богиња на 75 одсто

Важно је да вратимо поверење у науку и убедимо људе у истину, рекао је епидемиолог Института за јавно здравље Србије Владан Шапоњић
Европска недеља имунизације: Опао број вакцинисаних против малих богиња на 75 одстоGetty © Chris Livingston

Број вакцинисаних против малих богиња у Србији током 2020. и 2021. године пао је на 75 одсто, објављено је данас поводом обележавања Европске недеље имунизације.

Епидемиолог Института за јавно здравље Србије Владан Шапоњић открио је овај податак на конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а и нагласио да лекари нису успели да спрече епидемију малих богиња у Подунавском округу, упркос разним активностима да се тај број смањи,.

"Из тог разлога је важно да вратимо поверење у науку и убедимо људе у истину", изјавио је он.

Он је напоменуо да вакцину против грипа годишње прими око 400.000 грађана и да лекари теже да се тај број повећа, нарочито код старијих и угрожених особа.

Како је рекао, ради се о унапређеним, комбинованим савременим вакцинама напредне технологије којих има у довољном броју.

Као најчешћу болест у популацији навео је респиративне инфекције проузроковане грипом и вирусним респираторним инфекцијама од којих свака особа барем једном годишње оболи, али да су посебно опасне за осетљиве грађане.

"Ситуација са имунизацијом није сјајна, али се треба борити за подизање свести код грађана и враћање поверења у зравствене институције, јер или смо пацијенти или ћемо некада бити" рекао је председник Форума пацијената Србије Марко Миловановић.

Директор Клинике за пулмологију у Србији Михаило Стјепановић је рекао да је рак плућа болест од које се највише умире у Србији и додао да је за онколошке пацијенте најбитније да се вакцинишу против пнеумокока и грипа.

Учесници конференције су изјавили да у Србији постоји проблем са прекомерном и превентивном употребом антибиотика који се користи код зубобоље и упале грла, што може да изазове резистенцију када пацијентима антибиотик буде био стварно потребан.

Нагласили су да је у том случају улога фармацеута од велике важности јер без рецепта грађани не би смели да узмају те лекове.

"Опште дезинформације су узеле маха, докторима се не верује", рекла је докторка Ана Јеремић из Дома здравља Вождовац и додала да су најчешће "битке" са родитељима око ММР вакцине, што код деце може да изазове велике штете.

image