Економија

ЕУ би да се отараси "Фајзерових" вакцина против ковида, цена све већа

Европска унија преговара са "Фајзером" и "Бионтеком" да смањи испоруку договорених доза вакцина за око пола милиона, фармацеутски гиганти у сред пандемије подизали цену својих лекова
ЕУ би да се отараси "Фајзерових" вакцина против ковида, цена све већаwww.globallookpress.com © © Michael Matthey

Брисел преговара са фармацеутским компанијама "Фајзер" и "Бионтек" да смањи испоруку договорених доза вакцина против вируса корона за око пола милиона, а да у замену за одустајање од договорене количине, цена оних које ће бити купљене буде већа.

Преговара се и о продужетку рока за испоруку, који би могао бити до 2024. године, рекао је незванични извор агенцији Ројтерс. Како се ради о поверљивим преговорима који су у току, извор није желео да буде именован.

Глобално тржиште је презасићено вакцинама против ковида, будући да је број грађана који се последњих месеци одлучују да приме бустер дозу значајно мањи од очекиваног.

ЕУ, према наводима агенције, има највеће залихе неискоришћених вакцина, а уговор о којем тренутно преговара са фармацеутским компанијама највећи је од свих које је Брисел потписао са произвођачима вакцина током пандемије.

Поводом ових навода, из компаније "Фајзер" поручили су да су спремни да одговоре на забринутост држава чланица што се тиче уговора, док је "Бионтек" одговорио да настављају разговоре са Европском комисијом и владама како би нашли најпрактичнија решења поштујући основне принципе који су договорени између две стране.

Портпарол Европске комисије, замољен за коментар, изјавио је да произвођачи вакцина треба да разговарају са свим државама чланицама како би уговори били усклађени са тренутном ситуацијом са пандемијом вируса корона. 

После трке за вакцинама 2021. године, снажне медијске кампање о неопходности вакцинације како би се обуздала пандемија и законске обавезе у бројним земљама света да се грађани вакцинишу против ковида, тржиште је крајем 2022. и у 2023. години презасићено вакцинама, а то нарочито важи за Европску унију.

Регулатор за лекове и медицинска средства ЕУ упозорио је у новембру прошле године да је одзив грађана да приме нову бустер дозу вакцине разочаравајући.

Та оцена нарочито одзвања у светлу подсећања да је у мају 2021. Брисел потписао уговор са "Фајзером" и "Бионтеком" о куповини чак 900 милиона доза цепива, са могућношћу куповине додатних 900 милиона доза до краја 2023. године. Око половине или више од оних првих 900 милиона вакцина није ни испоручено јер је прошле године опала потражња за цепивима против ковида.

Преговори о дозама које ЕУ сада више не жели трају већ неко време, а Брисел је под притиском земаља чланица да смањи наручене дозер јер су здравствени буџети већ довољно пренапрегнути и нико не жели да купи дозе које неће бити искоришћене.

У мају 2021. године договорена је цена од 19,5 евра по вакцини, а државама чланицама преостало је да ове године плате између 7,8 милијарди и 9,75 милијарди евра за договорене испоруке.

Више нисмо у јеку кризе и то се директно одржава на потражњу за вакцинама, рекла је комесар за здравство ЕУ Стела Киријакидес на састанку Европског савета у децембру прошле глодине.

"Јавне финансије су тренутно врло напрегнуте. Наши уговори о набавци вакцина морају да узму у обзир тренутну ситуацију и комапније би требало да покажу разумевање за то", сматра Киријакидес.

Прошлог лета ЕУ и фармацеутске компаније договориле су се да стопирају испоруке наручених доза како би државе чланице могле да одлуче шта ће да раде са онима које већ имају. Владе земаља чланица такође упозориле су "Фајзер" да би милиони доза могли да буду бачени. У новембру је потписан анекс уговора према којем је државама дозвољено да складиште вакцине, што је још један показатељ презасићености тржишта.

Цена о којој ЕУ преговара са две фармацеутске компаније за сада је непозната, а ни одговори из самих компанија који се тичу ове проблематике нису много речитији.

Из компаније "Фајзер" кажу да су приликом формирања цена узимали у обзир да државе сличних економских профила добију и сличну цену цепива.

Међутим, портал "Јурокатив" преноси да су "Фајзер" и "Модерна" Немачкој значајно подигли цену вакцина против ковида и то у сред пандемије.

Немачка је потрошила 13,1 милијарду евра на куповину вакцина, према наводима немачких медија који су пренели поверљиве податке из извештаја о набавци вакцина.

Документа показују да је влада наручила 39 милијарди доза вакцина од "Фајзер-Бионтека" по цени од око 15,5 евра по дози у децембру 2020. године. Девет месеци касније, цена је порасла на 23,2 евра по дози. И "Модерна" је такође у јеку пандемије подигла цену за своје цепиво за више од 50 одсто за само три месеца.

Упитани за ове наводе из "Фајзера" су поручили медијима да не би требало да се ослањају на податке који нису потврђени - а притом су сами одбили да их потврде или демантују - али "Јуроактив" подсећа да је веродостојност објављених података потврдило и Министарство здравља Немачке.

Цена вакцине и количина наручених доза део су приче о набавци вакцина против вируса корона у ЕУ која је и даље нејасна будући да су уговори између ЕУ и произвођача објављени само у цензурисаној форми.

Председница Европске комисије Урсула фонд дер Лајен, наводно, не може да пронађе приватне СМС поруке које је пре потписивања уговора вредног више милијарди евра размењивала са извршним директором "Фајзера" Албертом Бурлом.

Европско јавно тужилаштво покренуло је средином октобра истрагу о куповини вакцина против ковида од "Фајзера", а извршни директор фармацеутске компаније Алберт Бурла није се одазвао на позив да сведочи пред Европским парламентом у октобру и почетком децембра прошле године.

Упркос захтевима новинара, законодаваца и надзорног тела ЕУ, канцеларија Фон дер Лајенове није обелоданила текстуалне поруке послате Бурли, што је изазвало сумње на корупцију.

image