Србија и Балкан

Повучена Бе-Се-Же вакцина

Институт "Торлак" је одмах превентивно реаговао и серију исте повукао из промета, наводи се у саопштењу
Повучена Бе-Се-Же вакцина© Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је као национални, одговорни произвођач и носилац дозволе за лек "Бе-Се-Же вакцина, лиофилизована" услед минималног одступања од строгих захтева спецификације лека, донео одлуку да из промета повуче серију вакцина број 2710822 са територије целе Србије, саопштило је Министарство здравља.

Министарство наводи да чим се појавила и најмања сумња о одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, Институт "Торлак" је одмах превентивно реаговао и серију исте повукао из промета.

У складу са достављеним информацијама од стране здравствених установа на територији Републике Србије Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је дана 16.03.2023. године извршио повлачење затечених количина од укупно 834 бочице предметне вакцине.

"Такође вас обавештавамо, да је у циљу одржавања континуитета обавезне имунизације пацијената и елиминације могућности за несташицом предметног лека, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" истовремено извршио снабдевање свих здравствених установа из плана мреже здравствених установа одговарајућом количином Бе-Се-Же вакцине", наводи се у саопштењу.

Истовремено, Институт за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" је одмах по добијању информације о потенцијалном минималном одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине, обавестио све здравствене установе како о повлачењу свог производа, тако и о наставку континуираног снабдевања здравствених установа новим количинама одговарајуће вакцине, а све у циљу наставка обавезне имунизације становништва Републике Србије предметном вакцином.

"Поменута серија је повучена у року 24 часа са територије целе Србије и замењена новом серијом, брзом реакцијом надлежних органа није дошло до несташица поменуте вакцине самим тим ни једно породилиште нити Завод нису угрожени. Родитељи немају разлога за забринутост, бебе у породилиштима примају проверене, безбедне и контролисане вакцине које су прошле све неопходне провере и законске процедуре пре стављања у употребу", наводи се у саопштењу Министарства здравља.

image