Србија и Балкан

Процес пријема Косова у СЕ може да траје до две године

Заменик генералног секретара Савета Европе је нагласио да је та организација "у принципу отворена за све европске земље"
Процес пријема Косова у СЕ може да траје до две годинеwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

После одлуке Комитета министара СЕ да проследи захтев Косова за чланство Парламентарној скупштини на давање мишљења, процедура пријема у ту организацију може да траје до две године, рекао је заменик генералног секретара Савета Европе Бјорн Берге, преноси косовски портал Репортери.

На питање да ли у Савету Европе постоји воља за пријем новог члана, Берг је нагласио да је та организација "у принципу отворена за све европске земље".

"Наравно, данас нам недостају две земље, Русија и Белорусија, које из познатих разлога нису чланице", додао је он.

Амбасадор Португала у сталној мисији при Савету Европе Гилберто Џеронимо сматра да је развој овог процеса природан, иако признаје да би волео да улазак Косова "буде елемент већег јединства".

Џеронимо је подсетио да је Португал држава која признаје Косово и која се залаже за његово чланство у организацији "која има за циљ да уједини све земље које припадају Европи".

Међу разлозима за подршку Португала, Џеронимо је нагласио да ће, уколико процес чланства буде успешан, бити дата "прилика да грађани Косова имају користи од оних гаранција које сам Савет Европе може да им пружи, пре свега приступ Европском суду за људска права".

image