Србија и Балкан

Вучић о гласању у СЕ: Зашто бисмо сада поштовали територијални интегритет Украјине

Ми нисмо земља која ће за дан или ноћ променити све односе са целим светом, поручио председник Србије
Вучић о гласању у СЕ: Зашто бисмо сада поштовали територијални интегритет Украјине© Танјуг

Председник Србије Александар Вучић после седнице Владе Србије, на којој се разговарало о актуелној ситуацији о Косову и Метохији, каже да је било очекивано да ће у Савету Европе тзв. Косово имати већину и поновио да су 33 земље подржале Приштину.

"Знали смо да не можемо да утичемо много на земље чланице ЕУ и кандидате за пријем који безпоговорно слушају Запад. Све је то очекивано, неочекивана је одлука Мађарске", рекао је Вучић и додао да је захвалио мађарском премијеру Виктору Орбану на пријатељству и правој политичкој одлуци.

Он је захвалио Шпанији, Румунији, Азербејџану, Грузију и Кипру, као и осталим земљама које су, како је рекао, подржали међународно право и повељу УН. Додао је да је разочаран одлуком Црне Горе.

"Ми нисмо земља која ће за дан или ноћ променити све односе са целим светом. Да ли је било разочарања, наравно да је била. Србија никада није била уздржана по питању интегритета Украјине. И да та одлука није случајна, обавештавам вас да су украјински представници тражили паузу да се консултују са америчким саветницима. Неки попут БиХ и Јерменије су нестали са гласања. Грчки став смо очекивали. Разговарали смо како да се понашамо и да не сечемо себи ногу. Морамо више да поштујемо оне који су пријатељски настројени и да то добро памтимо. Ако неко не поштује територијални интегритет Србије, зашто бисмо ми поштовали њихов интегритет. Принцип реципроцитета", рекао је Вучић.

Додао је да је једна ствар да ли некоме уводите санкције или не, али да је поштовање територијалног интегритета друга ствар. 

Председник Србије казао је да је одлука у Савету Европе велика срамота.

"Ово је велика срамота, то се никада није десило у Савету Европе, никада прегласавањем нико није примљен. Никада није примљена непризната земља или земља око које постоје проблеми у вези са њеним територијалним интегритетом", нагласио је.

Поручио је да је са министрима разговарано како да се убудуће понашамо.

"Не смемо да заборавимо на оне који су пријатељски настројени", нагласио је Вучић и додао да ћемо кохерентно уредити спољну политику.

Дубинске промене у спољној политици

"Да водимо рачуна о билатералним односима, да не излазимо из граница реципроцитета, ако неко не поштује наш територијални интегритет, зашто бисмо ми поштовали њихов. Можемо и да ћутимо уколико су они против интегритета Србије. Поштоваћемо норме и повеље УН, али када то испунимо следи други задатак, а то су дубинске промене по питању разних резолуција", закључио је председник Србије.

Он је додао да није реч о тектонским променама, али да су то дубинске промене у спољној политици. Као и да да нисмо одушевљени одлуком Црне Горе која је гласала за пријем тзв. Косова у Савет Европе и да ће то утицати на наше односе.

"Могли сте да будете уздржани јер је то исто јуче било. Могли сте бар мало пажње да покажете према Србији, али немојте да очекујете да ћемо убудуће ми вас да молимо за милост", поручио је председник.

Остаје нам да се одлучимо, како каже, како ћемо да гласамо за један велики правни акт на седници Савета Европе, када ће се очекивати да се свих 46 чланица изјасни о територијалном интегритету Украјине и Молдавије. 

"То смо увек подржавали, видећемо како ћемо да гласамо. Проблем ће настати јер све одлуке морају да буду донете консензусом, а таман су све припремили", наводи Вучић.

Србија ће се супротставити окупацији севера КиМ

Додао је да неће бити лако ако будемо једини који ће гласати против те резолуције, али ћемо ставити на знање свима наш став.

"Сви који кажу да је све у складу са неким споразумима лажу. У имплементационом споразуму тога нема јер га је избацио Аљбин Курти. Јасно је свима да тога нема, то сви знају, зато и ћуте. Добро, изгурали сте то, сада ћемо да видимо. Изгурали сте и изборе, сада имате окупацију, али нигде се окупација није прославила", рекао је председник и додао да ћемо ми да бирамо тренутак када ћемо и како да се супротставимо окупацији.

Навео је да је поносан на Војску Србије, као и већина грађана Србије.

Осврнуо се на реторику Бљерима Веље из кабинета председнице тзв. Косова, који је поручио на Твитеру да Петар Петковић лаже, Вучић је рекао да то демонстрира колико су нервозни.

"Лепо је када се представљају као симбол слободе и демократије, а морају да објашњавају излазност на изборе од 3,4 одсто", рекао је председник.

image