Србија и Балкан

Захтев за пријем "Косова" у Савет Европе ушао у процедуру: "Пуцаћемо вам у главу, али ништа лично"

Захтев "Косова" за пријем у Савет Европе прослеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације, одлучено је на данашњој ванредној седници Комитета министара; Коментаришући земље које су за то гласале и нарушиле територијални интегритет Србије, министар спољних послова Ивица Дачић навео је да Србија не може само да служи да јој се каже -"пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично"
Захтев за пријем "Косова" у Савет Европе ушао у процедуру: "Пуцаћемо вам у главу, али ништа лично"www.globallookpress.com © Sascha Steinach/dpa-Zentralbild

Захтев "Косова" за пријем у Савет Европе прослеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације, одлучено је на данашњој ванредној седници Комитета министара, потврдила је за "Косово онлајн" шефица Мисије Србије у СЕ Александра Ђуровић.

За ову одлуку гласали су представници 33 земље, а седам је било против.

Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска рекле су "не". Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ биле су уздржане. Јерменија није гласала. Зелено светло тзв. Косово, из региона је добило од Црне Горе, Словеније, Северне Македоније, Хрватске и Албаније.

Наша делегација је одмах након гласања напустила салу, уз изјаву да ће Србија преиспитати моделе даљег учешћа у организацији.

Дачић: Савет Европе ће се стидети

За српског министра спољних послова Ивицу Дачића ова одлука била је очекивана, и како он додаје, наштетиће дијалогу Београда и Приштине.

Дачић је, у изјави за Танјуг, оценио да је ово дан којег ће се Савет Европе стидети и навео да је делегација Србије, која је гласала против, напустила салу после гласања, јер није желела да даље учествује у "тирадама", али Србија није напустила ту организацију.

"Овај дан поводом те одлуке свакако представља сумрак и статута Савета Европе, јер по први пут се разматра захтев нечега што није држава и што није признато од стране УН и о територији која није чланица УН", рекао је Дачић.

Дачић је захвалио свима који су били против и показали да су наши традиционални пријатељи и навео да пре свега мисли на Кипар, Шпанију, Румунију, Азербејџан и Грузију, а посебно је захвалио Мађарској која је признала независност Косова, а данас је гласала против.

"Са друге стране заиста смо разочарани ставом и приступом Грчке и Словачке као чланица ЕУ које су биле удржане, пре свега због тога смо од њих чули да они не признају независност Косова. Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислите када би се Република Српска сада пријавила за чланство, каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територјалног интегритета Србије", рекао је Дачић.

Он је посебно истакао и став Украјине која је била уздржана.

"Погледајте колико ми проблема имамо да бранимо територијални интегритет Украјине, колико се напињемо и гласамо свуда и правдамо се зато што неко нас оптужује да не подржавамо довољно територијални интегритет Украјине, а Украјина гласа уздржано када је реч о нашем територијалном интегритету. Апсолутно неприхваљиво. Јерменија, такође, није била у сали када је било гласање. Нисмо очекивали такве потезе од тих земаља", рекао је Дачић.

Када је реч о Црној Гори, Дачић каже, да ни сам не зна да ли је изненађен или није јер су, каже, поново подржали растурање територијалног интегритета Србије.

"Заиста хвала им на томе, не знам како је Србија то заслужила. И морам да кажем да ће то свакако оставити одређене последице по наше односе. Не може Србија само да служи да се каже - пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично", рекао је Дачић.

Он је поводом одлуке Комитета СЕ оценио да је Србији стављено до знања да нема право да штити свој територијални интегритет и суверенитет, а да мора да брани територијални ингеритет сваке друге земље.

Каже и да је ово поука за Србију да никада не сме да изгуби већину у УН.

Шеф дипломатије је приметио да се данашњом подршком Приштини у СЕ руше правила и процедуре које су, додаје, и правни саветници Савета Европе пре десетак година писали, а то је да све одлуке морају да се доносе једногласно.

"Први пут се у Савету Европе се о овој теми прегласава, а не доноси се јединствена одлука. Ова одлука потпуно руши јединство Савета Европе, доводи у питање смисао те организације и представља кршење међународног правног поретка", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је гласала против јасно образлажући да је оваква одлука за нас апсолутно неприхватљива, а нарочита да та одлука по хитном поступку уследи у данима када се сви подсећају да Приштина 10 година није испунила захтеве из Бриселског споразума да формира ЗСО.

"Савет Европе значи није занимало кршење Бриселског споразума. Испада да се Приштина због нечега, како каже Немачка, због конструктивног прилаза у овом најновијем Бриселском и Охридском договору, награђује, што је апсолутна лаж, јер договор подразумева да се прво формира ЗСО, па онда се може разговарати о свему осталом. Разговори о томе нису ни започети. Који је разлог хитности таквог поступка и због чега се Приштина награђује? Приштина се награђује због нечега што није спровела", констатовао је Дачић.

Оцењује да одлука штети дијалогу који треба да се настави за неколико дана.

Дачић је казао да захтев тзв. Косова сигурно неће бити тако брзо на дневном реду Парламентарне скупштине Савета Европе, али се поставља питање зашто је све морало да се деси овако хитно.

"Очигледно је да је то неко обећао Куртију да га награди, можда је то и био услов да Курти дође на дијалог. Ово је дан којег ће се Савет Европсе стидети", поручио је Дачић.

Ђуровић: Квинта демонстрира моћ

Данашње ванредно окупљање КМСЕ сазвано је на инсистирање Квинте, пре свих Немачке, која је инсистирала да се апликација тзв. Косова, која је предата у мају прошле године, коначно нађе на дневном реду.

"То што је данас на ванредној седници Комитета министара Савета Европе (КМСЕ) прихваћен захтев Приштине за чланство у Савету Европе и прослеђен Парламентарној скупштини на давање мишљења јесте демонстрација моћи Квинте, уз лидерску улогу Немачке, која је мобилисала све своје дипломатске канале од Стразбура преко земаља чланица СЕ, ангажујући своје амбасаде, до огромног притиска који је  био усмерен ка Рејкјавику као председавајућем", појаснила је шефица Мисије Србије у СЕ Александра Ђуровић за "Косово онлајн".

Она је навела да се наша делегација снажно противила доношењу одлуке да се захтев Приштине проследи у ПССЕ због чега је на захтев Србије о томе гласано на састанку Комитета министара.

Приликом сазивања ванредног састанка КМСЕ, додаје, прекршен је чак и Пословник о раду јер је у једном од чланова изричито наведено да сваки састанак мора да буде најављен на последњем одржаном.

"На последњем састанку који је био 19. априла, ни у једној реченици није најављена могућност да ће да се одржи неки нови састанак, осим оног који је редован, 3. маја. И ово сазивање састанка КМСЕ на начин који крши правилник процедуре рада Комитета министара такође је била демонстрација силе. Многе земље овде у неформалним разговорима исказале су незадодовољство због тога што је дата ургенција преко кршења правилника рада само да би се задовољили нечији интереси", наводи Ђуровић.

Ђуровић види два разлога зашто је апликација за чланство у Савету Европе, коју је "Косово" поднело у мају прошле године, управо сада ушла у процедуру - први је што је почела седница Парламентарне скупштине, а други је предстојећи састанак на високом нивоу, Београда и Приштине у Бриселу, 2. маја. 

"Један разлог је пролећно заседање Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ). Никада се није десило у историји Савета Европе да се одржава неки ванредни састанак КМСЕ у недељи када заседа Парламентарна скупштина. То је преседан. Друга ствар је најављени разговор на високом нивоу 2. маја између председника Вучића и Куртија. Иако смо изнели аргументе да управо тај састанак треба да се сачека, да се види какви ће бити резултати тих разговора, односно да се коначно представи нацрт Статута Заједнице српских општина, схватили смо у неформалним разговорима са представницима одређених земаља, да је управо то један од разлога за журбу. Односно, условљавање Куртија да процедура за чланство Приштине у СЕ отпочне, да би се се у Бриселу расправљало о нацрту Статута ЗСО", објашњава Ђуровић.

Брнабић: ЕУ никад није ни хтела да се имплементира Бриселски споразум

Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је изјава немачког амбасадора у Приштини Јерна Родеа који је поздравио почетак процедуре за пријем тзв Косова у Савет Европе, "само доказ да Европска унија никада није хтела да имплементира Бриселски споразум".

Роде је претходно на Твитеру навео да је од данас такозвано Косово "ближе европској породици".

"Након прошлонедељне либерализације виза, данашње покретање процедуре за разматрање захтева Косова за пријем у Савет Европе доводи ту земљу још ближе европској породици. Немачка нуди пуну подршку у овом кораку. Моје честитке свим Косоварима", написао је Роде.

Он је додао је да је наставак имплементације договора из Охрида, укључујући формирање Заједнице српских општина "кључан је корак да се иде напред".

"ЕУ је била посредник и гарант Бриселског споразума. Данас, 10 година касније, иако Приштина није имплементирала ни слово из споразума, награђена је великодушно. Човек не би могао да измисли овакве ствари", поручила је Брнабић на Твитеру.

"Косово" додатна вредност; "Хвала Америци"

Премијер привремених институција Приштине Аљбин Курти изјавио је да је "Косово" успешно прошло прву фазу ка чланству у Савету Европе, јер је Комитет министара држава чланица те организације, са више од две трећине потребних гласова, подржао пријаву "Косова" у Савет Европе.

Он је на свом Фејсбуку рекао да је прва фаза пуноправног чланства тзв. Косова у овој међународној организацији, као и да ће самопроглашена држава бити додатна вредност за Савет Европе.

"Савет Европе ће добити додатну вредност у демократији, људским правима и владавини права", написао је Курти на Фејсбуку.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц на Фејсбуку је навела да је за ову одлуку гласало више од две трећине чланица Комитета министара Савета Европе.

Оценила је да ова одлука представља "историјски корак за Косово", можда и, како је навела, најважнији од када је Приштина прогласила независност.

"Овом одлуком завршена је важна фаза ка пуноправном чланству", навела је Гервала, захваливши земљама које, како је навела, иако формално нису признале независност тзв. Косова, нису блокирале његово чланство, не наводећи о којим државама је реч.

Посебно је захвалила САД које су се, како је навела, поново показала као најважнији савезник Приштине и подржала је у дијалогу са великим бројем држава чланица Савета Европе.

"Застава Републике 'Косово' ускоро ће се поносно вијорити у Савету Европе. Данашњи дан је означио важан корак у процесу ка коме сада идемо. Хвала савезницима који нису гласали само за Косово, већ пре свега за демократију, слободу и људска права", поручила је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Да "Косово" остаје чврсто повећено  демократији и људским правима, тврди њен шеф кабинета Бљерим Веља.

"Док је Србија заглављена у прошлости и промовише шовинистичку и хегемонистичку политику. ПС. Хвала Дачићевој прошлонедељној посети Савету Европе која је довела до данашњег гласања. Одличан посао! Догодине у Стразбуру", провоцирао је Веља на свом Твитер налогу.

Прослеђивање захтева "Косова" за чланство у ПССЕ требало би да буде само први корак у дугој и компликованој процедури за пријем у ову организацију и уколико се читав процес не би убрзавао то би могло да потраје и годину-две.

Шеф мађарске делегације у ПССЕ Немет Жолт успротивио се јутрос на Бироу ПССЕ покретању процедуре пријема тзв. Косова, уз питање да ли је ово добар тренутак за то. Мађарски посланик питање је поставио директно заменику генералног секретара Савета Европе Бјорну Бергеу, уз коментар да је у актуелним геополитичким околностима у Европи потребно јединство.

Указао је и да би покретање процедуре за пријем "Косова" могло да изазове да неке државе откажу свој долазак на Самит СЕ у Рејкјавику, 16. и 17. маја.

Одговор заменика генералног секретара Бергеа је био да "питање 'Косова' свакако неће бити део самита, а да њихов захтев дуго стоји".

image