Србија и Балкан

Османи: "Косово" треба да има свој нацрт ЗСО

Не усуђујемо се да дозволимо да нацрт такозваног управљачког тима, који је у ствари Вучићев нацрт, постане основа преговора, тако да имамо свој нацрт који се заснива на Уставу, поручила је председница тзв. Косова
Османи: "Косово" треба да има свој нацрт ЗСО© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM

Председница тзв. Косова Вјоса Османи рекла је да очекује да ће "Косово" имати спреман нацрт ЗСО за данашњи разговор у оквиру дијалога са Србијом, а не да ће тај нацрт израдити Србија.

"Моја очекивања као председнице су да 'Република Косово' има свој нацрт јер се не усуђујемо да дозволимо да нацрт такозваног управљачког тима, који је у ствари Вучићев нацрт, постане основа преговора, тако да имамо свој нацрт који се заснива на Уставу", рекла је Османи.

Коментаришући састанак у уторак увече, она је оценила као веома важно питање декларације о несталима, чије се усвајање очекује данас.

Она је навела да ће разговор о несталима натерати Србију да отвори архиве хиљада убијених током последњег сукоба на "Косову".

"Питање насилно несталих је прва тачка дневног реда од онога што су изнели посредници Европске уније. Ово је важан корак у процесу дијалога са Србијом јер ће Србију натерати да отвори архиве у којима се налазе и стотине хиљада архива из последњег рата на 'Косову'. Наравно, имамо много недоумица око тога шта ће Србија да спроведе, али се надамо да ће се потписивање заједничке декларације, ако је Србија не блокира, завршити данас", поручила је Османи.

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти је изјавио да не зна какав ће нацрт Асоцијације да изнесе Европска унија, јер се обавезала да српска заједница на Косову неће добити никакву извршну власт.

image