Србија и Балкан

Завршен састанак у Бриселу, усвојена Декларација о несталим лицима

Дијалог Београда и Приштине на високом нивоу завршен је данас у Бриселу
Завршен састанак у Бриселу, усвојена Декларација о несталим лицима© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

У Бриселу је данас, завршена нова рунда дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ. Том приликом усвојена је Декларација о несталим лицима, а било је речи и о статуту Заједнице српских општина (ЗСО).

У саопштењу високог представника ЕУ је наведено да су председник Вучић и Курти, посредством ЕУ, потврдили важност решавања судбине преосталих несталих особа, како би се окончала патња њихових најближих и како би се неговало трајно помирење и мир.

Борељ: ЕУ очекује опипљив напредак

Наводи се да су обе стране препознале питање несталих особа као хуманитарно, и да су хитно потребни додатни напори да би се олакшао положај породица и шире заједнице.

Како се наводи у саопштењу, препознато је да је важан посао одрађен кроз Радну групу за нестале особе, којом председава Међународни комитет Црвеног крста (ИЦРЦ). Као знак заједничке решености да се осигура пуна имплементација обавеза на пољу несталих особа, усвојена је Декларација о несталим особама.

Такође, у саопштењу се истиче да су се две стране договориле да усагласе оперативне детаље на следећем састанку на нивоу главних преговарача.

"Од 6.065 случајева несталих особа у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 200. године, остало је нерешено 1.621. Више од 20 година касније. њихове породице настављају да живе у патњи, не знајући где су њихови најмилији. Породице имају прво да знају судбину њихових рођака, као и друштво у целини", саопштено је.

ЕУ поздравља усвајање декларације и очекује да обе стране постигну опипљив напредак. Како се напомиње, Заједнички комитет за праћење имплементације споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије и његовом имплементационог анекса ће редовно разматрати напредак.

Шта пише у декларацији

Две стране су се заједнички обавезале:

- Да се осигура пуна имплементација одговарајућих обавеза у области несталих лица

- Да блиско сарађују на идентификацији места сахрањивања и праћењу ископавања

- Да се обезбеди потпун приступ поузданим и тачним информацијама које помажу да се лоцирају и идентификују преостале нестале особе у временском периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. Ово укључује све материјале, белешке, наређења, документа, видео записе, аудио снимке и све друге документе укључујући и оне са статусом поверљивости у поседу институција обе стране, релевантне за овај контекст

- Да се стави на располагање сва домаћа и међународна документација од значаја за утврђивање судбине преосталих несталих лица

- Да се користе сателитски подаци, ЛИДАР и друга напредна технологија у откривању масовних гробница

- На омогућавање и подстицање активног ангажовања породица несталих лица у процесу идентификовања њихових судбина

- Да се адекватно осигурају права и одговори на потребе породица несталих лица

- На оснивање и заједнички рад кроз Заједничку комисију којом председава Европска унија и коју посматра ИЦРЦ са циљем да подржи напоре за решавање судбине преосталих несталих особа

- Да се прати и подржи рад и напредак који је остварила Радна група за нестала лица преко Заједничке комисије. У том контексту, стране ће размотрити и ажурирати Пројектни задатак и Општи оквир Радне групе.

Оперативни детаљи биће договорени на следећем састанку Дијалога о нормализацији односа уз посредовање ЕУ.

Вучић: Термин "принудно нестали" наглашава околности под којима је неко нестао

Председник Србије Александар Вучић у приложеној потписаној изјави уз Декларацију о несталим лицима која је вечерас усвојена у Бриселу навео да термин "принудно нестали", који се иначе користи у декларацији, није стриктно правни термин, већ да наглашава околности под којима је неко лице нестало, без обзира на различите правне квалификације према међународним и националним законима.

"Ово појашњење је дато како би се избегли било какви неспоразуми или тумачење термина 'принудног нестанака' као 'присилног нестанака' који има јасно правно значење дефинисано Међународном конвенцијом за заштиту свих лица од присилног нестанка (2006)", наводи се у изјави коју је потписао Вучић.

Додао је да особа може "принудно нестати" као последица дела које је починио појединац, војска, паравојна, политичка или друга група или организација повезана са сукобом.

Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је вечерас у обраћању медијима у Бриселу да је уз Декларацију о несталим особама приложено и писмо које је потписао Вучић и којим је заштићена држава Србија.

Око 18 часова, делегација Београда предвођена председником Александром Вучићем стигла је у зграду ЕУ у Бриселу, а пре њих и делегација Приштине на челу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Састанку присуствује и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Интереси Србије и српског народа на КиМ су увек и заувек изнад свега

Уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу, Вућић се састао са Жозепом Борељом.

"Уочи почетка још једног тешког састанка у Бриселу. Интереси Србије и српског народа на КиМ су увек и заувек изнад свега", поручио је Вучић на Инстаграму.

За разлику од претходних састанака, када су прво најављени билатерални, па трилатерални састанци, данас је у плану само заједнички састанак после којег ће се Борељ обратити јавности.

Како Танјуг јавља, пре састанка, Курти се састао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Последњи састанак Вучића и Куртија био је у Охриду, 18. марта.

image