Србија и Балкан

Лајчак уочи преговора у Бриселу: Важно је да свако решење за ЗСО буде европско

Мирослав Лајчак каже да Европска унија не жели да створи Заједницу српских општина по моделу који раније у свету није тестиран
Лајчак уочи преговора у Бриселу: Важно је да свако решење за ЗСО буде европско© Танјуг/Зоран Жестић

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је уочи нове рунде преговора у Бриселу да статут Заједнице српских општина на Косову и Метохији мора да буде прихватљив за обе стране и у складу са европским стандардима.

"Управљачки тим ће представити нацрт. Не знамо шта је у њему, али то би требало да буде почетак процеса. На крају, требало би да имамо статут који је прихватљив за обе стране, и за Косово и за Србију, у складу са европским стандардима. То је први важан корак", рекао је Лајчак за хрватску новинску агенцију Хина.

Додао је да ће на крају од две стране зависити како ће статут изгледати.

"Овде смо да спроведемо оно што је договорено током дијалога. То није наметнуто, то је договорено између Србије и Косова 2013. године. Нама је важно да свако решење буде европско", истакао је Лајчак.

Како је навео, ЕУ не жели да створи ЗСО по моделу који раније у свету није тестиран.

"Морамо дакле да имплементирамо оно што је раније договорено, али у исто време морамо да црпимо инспирацију из практичних решења постојећих европских модела. Не желимо да стварамо нешто што никада нигде у свету није тестирано, али ми желимо да стране пронађу инспирацију у европским моделима који добро функционишу", нагласио је Лајчак.

image
VV inauguration
banner