Србија и Балкан

Бисљими: Самоуправа за српску заједницу, а не Заједница

Сва документа тзв. Косова Србија ће признати, а ЕУ је одговорна да њених пет чланица признају независност лажне косовске државе у најкраћем могућем року, тврди шеф преговарачког тима Приштине у дијалогу са Србијом
Бисљими: Самоуправа за српску заједницу, а не Заједница© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Потпредседник владе привремених приштинских институција и главни приштински преговарач Бесник Бисљими изјавио је данас у скупштинском одбору за спољне послове да је у Охриду и Бриселу договорена самоуправа за српску заједницу а не формирање Заједнице, како је, по његовим речима, неки зову, као и да је "постигнут споразум две државе".

Такође рекао је да ће сва документа тзв. Косова Србија признати, а да је Европска унија сада одговорна да пет земаља ЕУ, као и друге које то нису учиниле, признају независност тзв. Косова у најкраћем могућем року.

Бисљими је рекао члановима одбора да самоуправа за српску заједницу нема везе са "Удружењем, тј. Заједницом".

По његовим речима, постоји пет критеријума за омогућавање самоуправе за српску заједницу које мора испоштовати нацрт статута који ће, на основу договора у Бриселу, израдити Управљачки одбор.

"Први критеријум је да ли овај нацрт предвиђа нови ниво управљања и наравно ако предвиђа нови ниво управљања, сматра се неприхватљивим за даље разговоре. Друго, потребно је проверити да ли нацрт предлаже колективна права, од чега такође зависи прихватљивост нацрта. Треће, у којој мери је то у складу са споразумима из 2015. и 2013. године и четврто, колико је то у складу са одлуком Уставног суда из 2015. Пети критеријум је колико је нацрт у складу са писмом које је Федерика Могерини упутила Влади Косова, у коме је прецизирано која овлашћења може да има то удружење", рекао је Бисљими.

Он каже да је за њега то довољно да се увери да "ова врста самоуправљања нема ништа од онога што смо ми назвали ’Заједница’".

Главни приштински преговарач је истакао и да је успех који је постигао приштински преговарачки тим то што ће Србија признати такозване РКС таблице, насупрот споразумима ранијих влада које су признале српске таблице, а не и обрнуто.

"Косово и Србија су сада сагласни да примењују принцип који међусобно поштује независност, аутономију и територијални интегритет. Дакле не ради се више о договору једне државе са неким њеним делом, већ је постигнут споразум између две државе", сматра Бисљими и наводи да је споразумом предвиђен редослед испуњавања договореног, не прецизирајући који је то редослед.

Лајчак предложио редослед корака за примену анекса из Охрида

Бисљими је и потврдио да је премијер тзв. Косова Аљбин Курти изразио спремност да се састане са председником Србије Александром Вучићем 22. априла у Бриселу.

Бисљими је навео да је председник Србије рекао да не може да путује у Брисел тог датума и да се тренутно тражи други алтернативни датум за састанак, објавио је "Репортери".

Бисљими је у уторак учествовао на састанку у Бриселу одржаном на нивоу главних преговарача, на којем се разговарало о имплементацији договореног у Охриду.

Он је пренео да је изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак на састанку у Бриселу предложио редослед корака у имплементацији – прво једна страна нешто уради, па онда друга.

Бисљими је, у интервјуу за "Калџо", рекао да су на дневном реду састанка у уторак биле две тачке.

"Прва је била разговор о примени анекса договореног у Охриду, а друга разговори о актуелним питањима. У првом делу, најважнији део дискусије се односио на кораке које морамо да предузмемо у наредним данима и који произлазе из основног споразума и имплементационог анекса. На пример, разговарали смо о редоследу корака", преноси "Косово онлајн".

Бисљими је казао да је предложен принцип по коме не може да се приступи имплементацији свих тачака одједном, јер би то могло да створи неравнотежу, тако да једна страна добија превише, а није у обавези да нешто понуди.

"Лајчакова идеја је да постоји редослед корака, да једна страна уради нешто, а онда друга страна", објашњава Бисљими.

Он је додао да ће до петка две стране послати коментаре на овај предлог о редоследу.

"Овде не можемо да кажемо да 'Косово' нешто ради или Србија нешто ради, већ обе стране. Договорили смо се да до петка пошаљемо коментаре у вези са редоследом корака и на основу тих коментара биће објављен наредни нацрт, па ћемо се поново састати и договорити", указао је Бисљими.

Када је реч о договору у вези са несталим особама, Бисљими је казао да су у августу били близу договора и да је Аљбин Курти потписао споразум, али то није учинио Александар Вучић.

"Затим је уследио документ који је изменио Лајчак у септембру и јуче смо о овом документу разговарали и предлагали нешто што ће нас довести до тога што Србија прихвата и договорили смо се да овај документ буде потписан", додао је Бисљими.

image
VV inauguration
banner