Србија и Балкан

Брнабић: Забранићемо малолетницима приступ стрељанама

Ана Брнабић каже да је МУП добио шест месеци да обиђе све власнике оружја
Брнабић: Забранићемо малолетницима приступ стрељанама© Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Председница Владе Србије Ана Брнабић, говорећи о трагедији у основној школи Владислав Рибникар у Београду, рекла је да је од јуче ујутру бесмислено говорити "добро јутро, добар дан и добро вече".

"Морамо да покушамо, пре свега због све деце у Србији и стања пхисозе у коју смо сви упали, да 'спустимо лопту' и кренемо напред. Још ће дана проћи до тог тренутка", казала је Брнабић и поново изјавила саучешће породицима свих настрадалих.

Каже да јуче није било особе у Влади Србије која није плакала, а ни у целој Србији.

"Данас је Влада донела читав низ мера о којима је синоћ причао председник Србије Александар Вучић, а и да смо их имали на снази, из свега што видимо, мислим да не би спречиле оно што се догодило. Не мислим да је систем заказао", рекла је.

Каже да је Влада донела десет нових мера и одлучила да прошири рад већ постојеће групе за измену Кривичног законика. Истиче да се на томе радило већ дуже време, да се разговарало са представницима синдиката и НВО.

"Направили смо и платформу 'Чувам те' и апелујем на све професоре, наставнике и учитеље, родитеље и ученике да погледају ту платформу. Многе школе у Србији је не користе. Много смо радили на томе и даље ћемо радити на томе", казала је премијерка Србије.

Констатује да је најважније у новом сету мера смањивање кривичне одговорности малолетних лица на 12 година и додаје да је у Холандији, земљи ЕУ, она исто 12 година, у Грчкој 13, Северној Ирској десет година...

За корективне мере у Грчкој је граница десет година, каже Брнабић.

Најавила је контроле свих стрељана и припрему измене прописа како би експлицитно био забрањен приступ малолетним лицима стрељанама.

"Мислим да некако радимо и говоримо како нам одговара у датом тренутку. Људи имају често примедбе на систем када је нешто централизовано, а онда имате децентрализацију и Министарство просвете да препоруку о мобилним телефонима, онда ни то некоме не одговара", рекла је председница Владе Србије.

Каже да је школа имала и школског полицајца, професионално обезбеђење, видео-надзор...

"Неко није имао времена да прича са њим? Чак ни то није тачно, то је огледна школа, за пример. Не постоји регистровано вршњачко насиље против тог дечака који је починио овај стравичан злочин", казала је.

Објашњава да ће технолошки бити тешко применити нове мере.

"Када покушате да исконтролишете друштвене мреже, које јесу пошаст овог друштва, многи (Фридом хаус, медијска удружења...) ће изаћи и рећи да је то 'удар на слободу говора'", додала је.

Истиче да морамо да покушамо да нађемо неко решење за друштвене мреже или да више причамо о томе и да покушамо да подигнемо свест код људи о томе.

"Није нас ово ујединило. То је посебно страшно. Мислим да су политичке странке морале да се уздрже од политичких коментара за ову трагедију. Мислим да би то било благотворно за ово друштво. Нису то урадили. Одређени медији су ово користили за даљу поларизацију и сензационализам", казала је.

Објашњава да зна колико је Влада Србије урадила за образовни систем.

"Да ли смо могли да урадимо више и да ли морамо да урадимо више? Да. Али у овом тренутку морамо, због општег стања у друштву да ставимо прст на чело и да некако наставимо даље, колико год то тешко било и у овом тренутку изгледало немогуће", наводи Брнабић.

Подсетила је на мораторијум за издавање дозвола за пиштоље, а биће извршене и све ревизије дозвола.

Такође, МУП је добио шест месеци да обиђе све власнике оружја и да у њиховим домовима виде како се држи и како се чува то оружје.

"То није играчка", поручила је Брнабић и најавила измене Кривичног законика, као и редовно тестирање на наркотике у школама.

image
VV inauguration
banner