Србија и Балкан

Велики број младих испред ОШ "Владислав Рибникар": Највећи страх - да се крвав пир понови (ФОТО)

Деца и тинејџери окупљају се испред школе на Врачару у Београду како би одали пошту жртвама јучерашње трагедије
Велики број младих испред ОШ "Владислав Рибникар": Највећи страх - да се крвав пир понови (ФОТО)© РТ Балкан/ Дарја Балшић

Неколико хиљада младих, деце и тинејџера, окупило се данас испред Oсновне школе "Владислав Рибникар" у Београду, где пале свеће и остављају беле руже.

Међу окупљенима налазе се и ученици школе у којој се у среду ујутро догодила пуцњава каква се не памти на овим просторима.

Поједина деца коментаришу да су у први мах помислили да су на врата учионице дошли терористи.

Млади и стари исказали су бојазан да би овакав инцидент могао да се понови. 

Скуп испред школе, током ког ће млади одати почаст жртвама јучерашње трагедије, почео је у 14 сати.

Велики број окупљених у реду чека да ода пошту и опрости се од страдалих.

Како јавља репортерка РТ Балкан, на улазу у основну школу налазе се два припадника МУП-а, док је улаз из улице Светозара Марковића ограђен полицијском траком.

Тринаестогодишњи К. К. јуче је убио школског чувара и осморо својих вршњака у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару у Београду.

Окупљени су запалили свеће и оставили цвеће и на Цветном тргу, недалеко од основне школе у којој се догодила трагедија.

Поред цвећа и свећа, млади остављају и поруке, цртеже, плишане играчке, слаткише.

Солидарност се осећа на сваком кораку. Тако је нпр. радник ЈКП "Градске чистоће", иако данас није на дужности, помогао је грађанима у померању цвећа и свећа како се различити предмети грађана не би запалили. 

Српска тробојка на околним институцијама спуштена је на пола копља.

Шта су све поручили окупљени

Један старији господин рекао је да родитељи дечака морају да одговарају као и да он мора да буде смештен у одговарајућу институцију.

"Ја сам запрепашћен, то је за сваку осуду, не знам шта да кажем боли ме душа за том децом, мислим да родитељи тог дечака морају да одговарају и да он више није за слободу", рекао је он.

Једна професорка испред храма објашњава да се школа много променила и да професори немају улогу као некада. Она тврди да држава мора да промени систем, јер како додаје, не верује да се овако нешто неће дешавати и убудуће, као и да родитељи морају више да се баве децом.

"Ово је све нас потресло и наставнике, било би све сувишно што би рекла, за све је ово болно, поготово за родитеља. Нажалост, лично мислим, волела бих да је задње, али ме је страх да кажем шта мислим стварно и волела бих да је ово крај. Држава мора да пажљиво анализира шта се дешава последњих година, јер смо и данас имали сличне реакције деце, млађе, која су желела да покажу шта и они могу. Превенција је важна, јер нас је снашао општи хаос, истакла је она. 

Старији брачни пар је рекао да су и сами родитељи и баке и деке и да немају речи како се осећају сада породице настрадалих.

"Шта да кажемо - трагедија, ми смо баба и деда, нисмо могли да поверујемо да се десило. Жао ми је свих породица, ово је шок, немам речи. Ово је више од катастрофе. И ми имамо унуке, послати дете у школу и да се не врати, не могу да замислим да се то овде дешава, велика жалост", додали су.

image
VV inauguration
banner