Србија и Балкан

Регион уједињен у болу: Последњи поздрави жртвама са тргова, из храмова и спортских хала (ВИДЕО)

Док су млади палили свеће и остављали цвеће за настрадале у ОШ "Владислав Рибникар", у неким школама у Србије и БиХ догодило се неколико случајева који су инспирисани злочином на Врачару. Патријарх позвао на помен страдалима после вечерње службе
Регион уједињен у болу: Последњи поздрави жртвама са тргова, из храмова и спортских хала (ВИДЕО)© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Хиљаде младих, деце и тинејџера, окупило се испред Oсновне школе "Владислав Рибникар" у Београду, где пале свеће и остављају беле руже. После вечерњег богослужења које је почело у 17 часова, патријарх Порфирије одржао је помен страдалима у Храму Светог Саве.

Помен се служио и у свим престоничким храмовима, као и у манастиру Грачаница на Косову и Метохији. Такође, у жалости су се са Београђанима, солидарисали и житељи Бањалуке, Загреба, Крагујевца, Ниша, Ужица, Приштине, Новог Пазара...

Паралелно са данашњим окупљањима, у неколико школа на територији Србије, али и Босне и Херцеговине, догодило се више инцидената који би могли бити инспирисани злочином у школи на Врачару.

Девојчица Л.И. (15), бивша ученица Гимназије "Руђер Бошковић" ножем је повредила дечака А.Р. (15) и наставницу која је покушала да је спречи, и њој је полиција одмах одредила задржавање, а потом је смештена у психијатријску установу ради обављања прегледа, сазнаје Танјуг.

Полицији су такође пријављени инциденти у основној школи "Милоје Васић" у Калуђерици, као и у основној школи "Десанка Максимовић" у Београду, где су се наводно појавили спискови сличним оном који је саставио К. К.  

Више просветних синдиката најавилo је да ће у петак, 5. маја, обуставити рад у школама у Србији, због трагедије која се догодила јуче у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду: Запослени ће бити на својим радним местима, али неће изводити наставу.

Влада Републике Србије изнела је данас закључке након седнице у којима се предлаже и Мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, након јучерашњег покоља у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, пренео је "Блиц".

Закључци са седнице обухватају, поред двогодишњег мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, ревизију свих издатих дозвола за држање оружја, као и контролу лица која имају дозволе да држе оружје.

РТ Балкан урадио је анализу на тему укупног броја оружја у Србији по глави становника, правилима за ношење и држање оружја, процедурама и сл.

К. К. (13), дечак који је јуче убио осморо деце и радника обезбеђења и ранио шесторо деце и наставницу, налази се у Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у др Суботића, рекла је за Танјуг адвокатица породице Ирина Боровић.

Како је потврђено овој агенцији, дечаков отац, коме је одређено задржавање од 48 сати, сутра у 10 часова би требало да се појави пред Вишим јавним тужилаштвом, а адвокат породице сматра да ће му притвор бити одређен.

РТ Балкан данас се бавио и анализом ко је одговоран за крвави пир.

Вршилац дужности директора дечје клинике у Тиршовој Синиша Дучић, изјавио је јутрос да је девојчица, примљена након пуцњаве у Основној школи "Владислав Рибникар", у критичном стању и витално угрожена, а двојица дечака су стабилно и за неколико дана се очекује да буду пуштени на кућно лечење.

"Девојчица која је јуче оперисана хитно због повреда главе је витално угрожена, у критичном стању и на интензивној нези. Лекари раде све да је одрже у животу, али јој је јако тешко опште стање и витално је угрожена", рекао је Дучић новинарима.

Он је рекао да је операција девојчице била изузетно тешка, јер се ради о тешким повредама мозга, витално је угрожена и налази се на интензивној нези.

  • 4. мај 2023 • 19:29

    19:29

    Брнабић: Не можете рећи да је систем заказао

    Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да је Влада донела десет нових мера и одлучила да прошири рад већ постојеће групе за измену Кривичног законика.

    Констатовала је да је најважније у новом сету мера смањивање кривичне одговорности малолетних лица са 14 на 12 година, по узору на Холандију, земље ЕУ, попут Грчке где је 13, Северне Ирске где је десет година...

    Премијерка је најавила и контроле свих стрељана и припрему измене прописа како би експлицитно био забрањен приступ малолетним лицима стрељанама.

    Брнабић је нагласила и да морамо да покушамо да нађемо неко решење за друштвене мреже или да више причамо о томе и да покушамо да подигнемо свест код људи о томе.

    Шта је још поручила, сазнајте у посебном тексту.

  • 19:11

    Навијачи Партизана одали пошту убијеној деци

    Хиљаде навијача Партизана су пред меч са Реал Мадридом одали пошту испред београдске Арене.

    Они су вечерас плато испред београдске спортске хале прекрили цвећем и свећама у почаст страдалима у београдској школи "Владислав Рибникар", где је ученик К.К. убио девет особа.

    Више о атмосфери испред Арене прочитајте у посебном тексту

  • 17:55

    УСТ подржало иницијативу да се старосна граница за кривичну одговорност спусти

    Удружење судија и тужилаца Србије (УСТ) изразило је дубоко жаљење због трагедије у школи "Владислав Рибникар" и саопштило да учествује у болу породица страдале деце и радника обезбеђења.

    Они су подржали иницијативу председника Србије да се старосна граница за кривично правну одговорност спусти на 12 година.

    "УСТ подржава иницијативу председника Србије Александра Вучића да се снизи старосна граница кривичне одговорности, и поздравља закључак владе да надлежна министарства, у домену овлашћења, хитно размотре друге предложене мере, како би одговор на ову трагедију била јасна порука да смо као друштво спремни да реагујемо и предузмемо све нужне кораке да сачувамо децу" наводи се у саопштењу.

    Како би се у удуће спречиле овакве трагедије, УСТ су додали да као друштво морамо да реагујемо, јер то од нас очекују пре свега деца, која су његов најрањивији део и која су потпуно немоћна у ситуацијама попут јучерашње.

    УСТ је подсетио да већ годинама заступа став да, иако је кривичноправна превенција последња линија одбране друштва и елементарних вредности, то не значи да треба чекати да сви други облици превенције покажу степен своје ефикасности.

  • 17:53

    Књига жалости у "школи трагедије"

    Поводом трагедије у Основној школи ''Владислав Рибникар'', у овој установи биће отворена Књига жалости.

    "Грађани и грађанке, ученици и ученице, у књигу жалости се могу уписати у петак, 5. маја 2023. године, од 15 до 19 часова, суботу, 6. маја 2023. године, од 10 до 15 часова и у недељу, 7. маја 2023. године, од 10 до 15 часова", саопштено је данас из Министарства просвете.

    Књига жалости биће изложена на главном улазу у Основну школу ''Владислав Рибникар'', наводи се у саопштењу.

  • 17:51

    Помен страдалима у Храму Светог Саве и у свим престоничким храмовима

    Патријарх српски Порфирије у Храму Светог Саве служио је помен страдалима у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар".

    Помен је служен у свим престоничким храмовима, као и у манастиру Грачаница на КиМ.

    Свеће су запалили деца, ученици овдашњих основних и средњих школа, њихови родитељи, учитељи, наставници и професори.

    Почаст су одали и запослени у јавним предузећима и установама, као и политички представници.

    "Нека почивају у миру и да се овако нешто никоме и никада не деси", поручују мештани Грачанице и околних села.

    У Храму Светог Саве у Београду међу окупљеним верницима налазио се и министар просвете Бранко Ружић.

    Служби је присуствовао старешина Храма Светог Саве владика Стефан Шарић. А шта је окупљеним верницима поручио поглавар СПЦ, пронађите у посебној објави.

  • 16:44

    Српска листа: Заставе се спуштају и на КиМ

    У српским срединама на територији Косова и Метохије, у част преминулих у трагичном догађају у београдској основној школи "Владислав Рибникар", заставе ће бити спуштене на пола копља на свим институцијама Републике Србије у покрајини, саопштила је данас Српска листа.

  • 16:40

    Запослени у ОШ "Владислав Рибникар": Нико ништа није приметио

    Члан већа за образовање на Врачару Драги Лукић изјавио је данас да је разговарао са разредним старешином К.К. који је јуче у ОШ Владислав Рибникар убио девет а ранио седам особа, и да му је он рекао да је био примеран у школи, да је имао добре оцене.

    "Разредни старешина који се бавио својим одељењем и остали наставници, данас смо баш дуго разговарали, били смо у школи, причали са директорком, педагогом и психологом, нико није приметио", рекао је Лукић за Танјуг.

    Према његовим речима, дечак који је починио убиства је прешао у одељење билингвалне наставе, где је боља конкуренција, боље одељење и он се ту добро сналазио, имао добре оцене.

    "Свима је то изненађење. Ради се о некој финој породици, вероватно је очева грешка што је то оружје држао тако и што га је водио у стрељану, не знамо те детаље, али родитељи су медицински радници, шта се десило, то морају научници да објасне'', изјавио је Лукић.

  • 16:37

    Правила поводом тродневне жалости у Србији

    Због трагичног догађаја, у Србији је проглашена тродневна жалост која ће почети у петак, 5. маја, када ће на снагу ступити и поједини прописи.

    Наиме, у складу са Законом о обележавању дана жалости, прописана су одређена правила.

    Прописи о начину обележавања дана жалости налажу да органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужни су да у време дана жалости заставу Републике Србије спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.

    Закон о обележавању Дана жалости електронске и штампане медије обавезује да прилагоде садржај и не објављују ништа што спада у домен забаве.

    Дан после трагедије: Како је професионално новинарство постало (најстарији) занат

    У Закону се наводи да су радиодифузне организације за информисање јавности на територији Републике Србије, дужне да у својим програмима, укључујући и емисије намењене иностранству, на дан проглашења дана жалости најпре емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања, саопштено је данас из Удружења новинара Србије.

    Електронски медији имају дужност и да обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије или тела која она одреде.

    Закон обавезује емитере телевизијског и радијског програма да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости.

    Електронски медији су, према Закону, дужни да ускладе детаљну програмску шему за време тродневне жалости, а новинско-издавачке организације које издају дневне новине дужне су да у току дана жалости своје листове штампају у црној боји, наводећи на првој страни одлуку о проглашењу дана жалости.
    Медији који не поштују прописе биће новчано кажњени.

  • 16:07

    У петак Дан жалости и у Републици Српској

    Влада Републике Српске одлучила је на данашњој ванредној седници да у петак, 5. маја, прогласи Дан жалости, због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, где је ученик седмог разреда усмртио осам ученика и радника обезбеђења, док је шест ученика и наставницу ранио из ватреног оружја.

    Град Бањалука данас је од 19.00 часова организовала паљење свећа на Тргу Крајине, у помен трагично настрадалих ученика и радника обезбеђења београдске Основне школе "Владислав Рибникар".

    Грађани Бањалуке запалили су свеће и одали почаст страдалима у Београду.

    Свеће и тишина окупљених на главном бањалучком тргу сведоче о саосећању и подршци коју Република Српска шаље братској Србији у данима туге, пренео је РТРС.

    "Бањалука саосећа са породицама настрадалих и свим грађанима Републике Србије", саопштено је на Инстаграм профилу Градске управе.

    Председник новоформиране Владе Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је данас да би Савет министара БиХ требало да донесе одлуку о Дану жалости на територији целе државе БиХ.

  • 15:15

    Још један инцидент, ученик у Калуђерици направио списак налик на онај из ОШ "Владислав Рибникар"

    Полицији је у 9.55 часова пријављено да је ученик Основне школе "Милоје Васић" у Калуђерици направио план и списак, налик на трагедију која се догодила у ОШ "Владислав Рибникар".

    Ученик осмог разреда је рекао да је наводно по наговору друга направио списак и план.

    Двојица ђака и њихови родитељи су доведени у полицију на разговор.

image