Србија и Балкан

Вучић: Извршићемо потпуно разоружавање Србије; 1.000 полицајаца чуваће школе

Председник Србије је најавио пооштравање казни за оне који имају оружје, као и за оне који носе опасне предмете
Вучић: Извршићемо потпуно разоружавање Србије; 1.000 полицајаца чуваће школе© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Председник Србије Александар Вучић изнео је данас низ нових мера државе поводом трагедије у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, али масовног убиства у околини Младеновца.

Он је рекао да је ово напад на целу нашу земљу, те да је поборник теорија завере, можда би имао нешто да каже.

"После убистава деце сви смо били у стању шока, и ми којима је посао да увек будемо трезвени, рационални, одговорни и озбиљни смо као зомбији били 24 сата тражећи мотив", каже Вучић.

Вучић је навео да у Србији има више од пола милиона деце, те да су родитељи с правом забринути.

Изнео је неколико нових мера које ће држава увести:

1. Биће примљено 1.200 нових полицајаца, са тим ће се кренути одмах и пребацити 1.000 полицајаца да проводе време у школи, сматра да ће се тиме смањити вршњачко насиље; 

"Ако у Београду има 334 школи имаћемо исто толико полицајаца", рекао је Вучић.

2. Налаже се МУП-у да припреми хитне измене и допуне Закона о оружју и муницији којима би се пооштрили услови за ношење оружја - сви који имају оружје око 400.000 лица проћи ће ревизију и неће остати 30.000 оружја.

"Извршићемо потпуно разоружавање Србије", казао је Вучић.

3. За оне којима остане оружје биће уведене шестомесечне и једногодишње провере лица, односно лекарска, психијатријска и психолошка провера лица;

4. Пооштравање услова за оне који имају ловачко оружје;

"Што мање цеви буде било, биће мање опасности за наше грађане", истиче председник.

5. Затражено је од МУП-а да изда све мере, како би се омогућило спровођење мораторијума за било које оружје у наредне две године;

6. Они који имају нелегално оружје имају рок од месец дана да предају оружје, а за оне који не предају оружје биће драстичне последице.

Најавио је да ће због свега што се десило Министарство правде донети измене закона којима ће бити пооштрене казне за неовлашћено држање и ношење оружја и експлозивних направа.

За неовлашћено држање оружја максимална казна се подиже са 12 на 15 година.

"За онога ко неовлашћено носи оружје за које нема дозволу такође ће бити казна до 15 година. За неовлашћено ношење оружја као што су ножеви и перорези предвиђене су, такође, казнене мере, како се не би дешавало да се такви предмети више појаве у школама", рекао је између председник Србије.

Вучић је најавио пооштравање казни за оне који имају оружје, као и за оне који носе опасне предмете, посебно за децу која носе ножеве и било које оштре предмете.

Он је рекао да је ноћашњи напад у околини Младеновца био терористички, те да су специјалци имали задатак да неутралишу и ухапсе терористу.

"Зликовац је ухапшен и зликовац више светло белог дана видети неће, из затвора изаћи неће", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је подигнута обавештајна и контраобавештајна заштита земље и најавио да ће бити проверено 45.000 профила на друштвеним мрежама "којима се допадају убице".

Вучић је новинарима рекао да је председници Владе Србије Ани Брнабић предложио да врати смртну казну, али да је она то одбила, јер би Србија била једина у Европи са таквом врстом казне.

Он је казао да је младић који је ухапшен у Младеновцу за мотив убиства навео: омаловажавање.

"И ја сам некада био против смртне казне, али се горко кајем што сам имао такав став", навео је Вучић.

image
VV inauguration
banner