Србија и Балкан

Десет сахрана страдалих: Припремљен план интервенције у кризи за ОШ "Владислав Рибникар"

На београдским гробљима биће сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару, као и и петорица момака који су страдали у пуцњави у Малом Орашју
Десет сахрана страдалих: Припремљен план интервенције у кризи за ОШ "Владислав Рибникар"© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Данас је други дан жалости у Србији због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца.

На београдским гробљима биће сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару, као и и петорица момака који су страдали у пуцњави у Малом Орашју.

Министарство просвете, Министарство здравља, УНИЦЕФ, Тим за психолошке кризне интервенције у заједници, Филозофски факултет, Друштво психолога Србије, Школски тим за кризне ситуације и запослени у Основној школи "Владислав Рибникар" припремили су План интервенције у кризи.

План предвиђа организовано пружање стручне индивидуалне и групне подршке запосленима, деци и родитељима, организован повратак и припрему деце за повратак у школу.

Организована стручна, индивидуална и групна подршка, почела је јуче и у наредном периоду пружаће је психијатри и психолози из Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију Клиничког центра Србије, Друштва психолога у терминима који ће бити достављени родитељима.

Формиран је Школски тим за кризне интервенције који ће организовати повратак ученика у школу и информисаће родитеље о детаљима путем редовних канала комуникације.

У циљу припреме ученика за повратак на наставу биће одржани састанци Савета родитеља, Наставничког већа и родитељски састанци са родитељима ученика из одељења која су била најдиректније нападнута.

Ученици ће се на наставу вратити следеће недеље, по циклусима, почевши од среде, 10. маја, наведено је у саопштењу Министарства просвете.

За ученике од првог до четвртог разреда биће организован прихват, односно продужени боравак од понедељка 8. маја и сваког наредног дана.

План активности ће се усклађивати са потребама током недеље, а Министарство просвете и Министарство здравља ће пружати саветодавну и стручну подршку школи.

Стручна подршка биће пружена и у музичким и балетској школама које су похађали трагично настрадали ученици, као и у школама у Смедереву и Младеновцу, где ће бити формирани Школски кризни тимови и обезбеђена стручна психолошка подршка за ученике, запослене и родитеље.

Такође, министар просвете Бранко Ружић и министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић договорили су да ће се локални савети за безбедност, у које су укључени сви државни ресори и јавне службе на локалном нивоу, ангажовати око подршке ученицима, њиховим родитељима, запосленима и у свим школама у Србији, јер без обзира на то што многа деца нису била укључена у сам догађај, већ су имала сазнања, могу показати неке реакције на трауматски догађај, што захтева подршку заједнице.

Министарство просвете и Основна школа "Владислав Рибникар" моле медије за разумевање и подршку како би ученицима који су преживели овако тешку трауму сви заједно омогућили простор за миран повратак у њихову школу и опоравак, наведено је у саопштењу.

image