Србија и Балкан

Председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар": Још без одлуке да се деца сутра врате у школу

Препорука Министарства просвете је да сва она деца која нису спремна остану код куће, наставе да разговарају са родитељима, да лагано победе своје страхове и да свако дође назад у школу, када буде био спреман, каже председник Савета родитеља Игор Ђорђевић
Председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар": Још без одлуке да се деца сутра врате у школу© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Врата ОШ "Владислав Рибникар" отворена су само за ученике од првог до четвртог разреда који часове имају у продуженом боравку. Иако је било најављено да ће и остали ученици од сутра бити у клупама, председник Савета родитеља у тој школи Игор Ђорђевић каже за РТС да још није донесена коначна одлука.

Ђорђевић наводи да је препорука Министарства просвете и стручних људи да деца крену у школу, да се с њима разговара и да се њихови страхови победе тако што ће доћи у школу.

"Препорука Министарства је такође да сва она деца која нису спремна остану код куће, наставе да разговарају са родитељима, да лагано победе своје страхове и да свако дође назад у школу када је спреман", каже Ђорђевић.

Истиче да се већина родитеља сагласила да имају право да одлучују када ће своје дете послати у школу.

"У недељу смо имали ванредни састанак Савета родитеља, коме су поред званичних представника Савета родитеља, присуствовали и други заинтересовани родитељи. Чула су се најразличитија мишљења, заиста је свако имао право да изрази став по питању повратка деце у школу, и доминантан став је био да деца што пре треба да крену у школу", преноси Ђорђевић.

Указује да је било различитих мишљења по питању модела по којем треба да се крене у школу, и простора – да ли се вратити у исту зграду, али да је мишљење свих родитеља било да треба што пре да се крене у школу.

Додаје и да је мишљење стручњака из најеминентнијих установа које се баве менталним здрављем да школа "Владислав Рибникар" треба да буде место повратка.

На питање шта кажу деца и како она размишљају, Ђорђевић каже да је то кључни проблем.

"Чини ми се да многи од нас не питају децу него изражавају своје страхове, анксиозности, оправдане страхове да кажем, јер свако дете је наше највеће благо. Могу да кажем у име свог детета и у име деце из његовог окружења с којима сам имао прилику да разговарам – они су спремни за повратак и једва чекају да се врате овамо да виде своје наставнике и да их загрле и да поделе с њима бол и тугу", каже Ђорђевић.

Поручује да треба да се чују деца и да она одлуче када да се врате и додаје да још није потпуно одлучено да се повратак у школу деси сутра.

"Настава сигурно неће почети сутра, идеја је да сутра крене први рад са децом, први сусрет деце са школом и тренутно се разматра питање одлагања повратка у школу за дан-два. Ја не бих да излазим с тим информацијама пре него што буде званично, а данас ће се о томе још причати, разматрати и одлучивати", наводи Ђорђевић.

Истиче да ће се први дани искористити да деца причају о ономе што они желе да причају и да је тако одлучено зато што су стручни људи рекли да је тако потребно.

Четири полицајца, више него у другим школама у Србији, обезбеђују школу "Владислав Рибникар" у којој је ученик седмог разреда убио осморо школских другара и школског чувара. 

Помоћ и подршку ђацима ове школе и свих школа у Србији, родитељима, али и наставницима, пружају психолози и психијатри Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију КЦС, као и бројне друге здравствене установе и удружења.

image