Србија и Балкан

За безбедније друштво: МУП објавио упутства за грађане који желе да предају оружје

Министарство унутрашњих послова Србије позвало грађане да до 8. јуна предају, без правних последица, нерегистровано оружје
За безбедније друштво: МУП објавио упутства за грађане који желе да предају оружјеGetty © David McNew / Stringer

МУП Србије објавио је данас на Инстаграму важне информације за грађане који желе да предају оружје и поновио да грађани могу да предају своје нерегистровано оружје у свим полицијским станицама широм земље до 8. јуна, сваког дана од 7 до 19 сати.

Из МУП-а напомињу да грађани могу да предају своје оружје без давања личних података и да могу да предају све категорије оружја, њихове делове и муницију, као и експлозивне направе и средства као што су бомбе.

Из МУП-а наводе да оружје не мора да се преда само у полицијској станици, већ да грађани могу да контактирају полицијску станицу и затраже да стручна лица дођу на адресу на којој се оружје налази како би га преузела на адекватан начин.

Ово је, истиче МУП, посебно важно уколико грађани поседују експлозивне направе, бомбе и експлозивну муницију.

Грађани могу да предају и своје регистровано оружје уколико то желе, додају у МУП-у. 

Како наглашавају, грађани неће сносити последице уколико предају нерегистровано оружје, односно грађанима који предају своје нерегистровано оружје неће бити изречена било каква казнена мера. Додатно, питања о пореклу оружја неће бити постављена.

"Уколико нисте сигурни који је безбедан начин за пренос оружја или експлозивних направа, најбоље је да позовете полицијску станицу, која ће послати стручна лица која ће оружје преузети", наводи МУП.

Ово је, како се додаје, посебно важно уколико грађани поседују оружје, бомбе или направе које могу да експлодирају на јавном месту, начине велику штету и угрозе здравље и животе људи.

"Предајом оружја доприносите већој безбедности заједнице у којој живите и њених грађана. Такође, смањујете ризик од настанка последица које држање нерегистрованог оружја носи са собом", напомиње МУП.

МУП је поново апеловао на грађане да већ данас предају оружје.

"За безбедније друштво", поручују из МУП-а.

image