Србија и Балкан

За мање од 24 сата предато 1.500 комада оружја и више од 100 бомби

Процедура је једноставна, сви који имају нелегално, али и легално оружје које не желе, могу да га предају надлежним службама и неће сносити никакве санкције
За мање од 24 сата предато 1.500 комада оружја и више од 100 бомби© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

У Србији је почела предаја нелегалног оружја, а Министарство унутрашњих послова је саопштило да је само у току једног дана предато 1.500 комада оружја, 50.000 метака, више од 100 бомби, зоља и другог оружја.

Само до 15 часова на територији Србије предато нешто више од 1.300 комада оружја, 45.600 комада миниције, као и 83 експлозивне направе, рекао је потпуковник полиције Дејан Милојевић.

"Те бројке представљају целокупну количину предатог оружја не само нелегалног, већ и легалног и оног које потиче из оставинских расправа", рекао је Милојевић за Танјуг.

Потпуковник је нагласио да је и један комад нелегалног оружја сувишан и изразио задовољство данашњим одзивом грађана.

"Очекујем да грађани озбиљно схвате ситуацију имајући у виду трагедију која је погодила Србију, циљ МУП-а је да се смањи број нелегалног оружја", рекао је Милојевић и апеловао на грађане да искористе добијену прилику.

Подсетио је да је налог издао министар унутрашњих послова Братислав Гашић и да ће позив важити до 8. јуна.

Према речима Милојевића, процедура је једноставна, сви који имају нелегално, али и легално оружје, а које не желе, могу да га предају одласком у полицијску станицу или позивом па ће припадници полиције доћи да га преузму.

"Грађани неће имати никакве последице, било да је оно нелегално, или његово држање законом није дозвољено - минско експлозивне направе, аутоматске оружје и сл.", рекао је Милојевић.

На питање шта подразумевају рестриктивне мере, које ће се предузимати ако се грађани не одазову позиву и не предају оружје до 8. јуна, Милојевић каже да следи пооштравање казни за држање нелегалног оружја.

"Они грађани који не искористе предвиђени период сусретаће се са много оштријим санкцијама него што су сада предвиђене. По новом закону биће измене и у поступку добијања дозвола за држање оружја са посебним акцентом на чување оружја, сви грађани ће бити у обавези да прођу низ здравствених и теренских провера", навео је он и подсетио да неке од тих одредби постоје у закону али ће сада бити пооштрене.

Нагласио је да ће бити детаљније контроле о начину чувања оружја и подсетио да се оружје може предати сваки дан од 7 до 19 часова без санкција.

Исто и у Новом Саду

Никола Петровић, начелник одељења полиције у Новом Саду каже да је свест грађана на високом нивоу и да ће ова акција сигурно постићи своје циљеве и допринети да безбедност свих грађана буде на вишем нивоу.

"Ја бих овом приликом апеловао на грађане да слободно донесу у полицијске станице сваку врсту оружја која се налази у њиховом поседу, да га не бацају, не остављају на јавном простору, јер тако подижу ниво друштвене опасности, јер оно опет може доћи у посед неовлашћених лица и што је најопасније, може да дође у посед деце", каже Жељко Бркић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова.

image
VV inauguration
banner