Србија и Балкан

Посланица Бундестага: Црна Гора би могла да повуче признање "Косова" након уласка у ЕУ

Кршење међународних закона и испорука оружја никада нису допринеле разрешењу конфликта, ни на "Косову", ни у Јемену, ни у Украјини, рекла је посланица Бундестага
Посланица Бундестага: Црна Гора би могла да повуче признање "Косова" након уласка у ЕУGetty © Sean Gallup / Staff

Сумњу да би Црна Гора у скорије време могла да повуче признање косовске независности исказала је посланица "Левице" у немачком Бундестагу Жаклин Настић, уз ограду да не искључује могућност да би то могло бити учињено након што постане чланица ЕУ.

Настић је у опширном интервјуу за подгоричку "Адриа тв" рекла да би повлачење признања самопроглашене косовске независности Црној Гори створило препреке на путу ка ЕУ.

"Морам да признам да не верујем да ће Црна Гора повући своје признање Косова у предстојећој будућности. Као члан НАТО и кандидат за улазак у ЕУ са великом шансом да постане члан ЕУ, повлачење признања створило би препреке на том путу. Ово је недавно потврдио и новоизабрани председник Јаков Милатовић. Повлачење признања након уласка у ЕУ је могуће. Ипак, многе ЕУ земље, укључујући Шпанију, Грчку, Румунију, Кипар и Словачку још увек не признају 'Косово'. Што се тиче промене става Црне Горе по овом питању након уласка у ЕУ, само могу да нагађам", рекла је Настић.

На питање може ли се догодити да Немачка у будућности промени став по питању косовске независности и повуче признање, Настић каже да не мисли да ће немачка влада променити свој став о томе у скорије време.

"Не мислим да ће немачка влада променити свој став о Косову у скорије време. Ипак, тренутна власт, под вођством министарке спољних послова, зелене Бербокове, прати традицију прошле црвено-зелене владе под Герхардом Шредером и министром спољних послова Јожефом Фишером, који су подржали нелегално бомбардовање Југославије од стране НАТО-а. До овога дана, политичари који припадају зеленима, кроз СДП, ХДУ и ССД тврде да је српска страна починила геноцид на Косову и то без икаквих доказа. Такође, веома је срамотно да сам, како су ми казали, ја била први немачки политичар, који је учествовао на комеморацији годишњице НАТО бомбардовања у Сомбору прошле године. Ово наглашава колико је мало вероватно да ће садашња власт променити свој правац кретања", каже Настић.

Чињеница је, истиче, да је западњачка "заједница вредности креирала вештачку државу 'Косово', која је обележена корупцијом, криминалом, дисфункционалношћу и емиграцијом".

"Током моје скорашње посете 'Косову', морала сам да будем у пратњи двојице наоружаних полицајаца. Ово доста говори о наводној безбедности тамо", рекла је.

Поносна је, каже, што припада парламентарној групи која је једногласно гласала против НАТО напада на Југославију, као и против слања оружаних снага Немачке на Косово.

Истиче да "кршење међународних закона и испорука оружја никада нису допринеле разрешењу конфликта, ни на 'Косову', ни у Јемену, ни у Украјини".

Упитана какви су њени ставови о Отвореном Балкану, Настић каже да поздравља укидање граничних контрола, што је у складу са слободом кретања и путовања као и јачање културне и друштвене сарадње међу земљама, али је, додаје, веома  скептична по питању идеје о слободном кретању робе, услуга и капитала.

image
VV inauguration
banner