Србија и Балкан

Лајчак са Куртијем у Приштини: Нормализација односа или сукоб

Лајчак је стигао у зграду Владе у Приштини, неколико минута пре Куртија
Лајчак са Куртијем у Приштини: Нормализација односа или сукоб© TANJUG/ DOPISNIK KiM

У згради Владе тзв. Косова завршен је састанак премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и изасланика ЕУ за дијалог Приштине и Београда Мирослава Лајчака.

Упитан о ставу Европске уније о хрватском мањинском моделу и томе може ли да функционише и на "Косову", одговорио је да ЕУ прихвата оно што је у складу са европским вредностима.

"За ЕУ је прихватљиво оно што се заснива на нормама и вредностима ЕУ и што је у складу са постојећим европским моделима", изјавио је он медијима после састанка.

Поводом неслагања странака око нацрта статута ЗСО, Лајчак је истакао да је његова улога посредника да пронађе средину и "управо то покушавамо да урадимо".

Изасланик ЕУ је рекао да постоји договор о даљим корацима.

"Имали смо веома интензивну, али веома важну и корисну дискусију са премијером Куртијем", рекао је Лајчак.

На питање да ли би ситуација на северу могла да се заоштри, после заклетве албанских градоначелника, одговорио је:

"Можемо имати или нормализацију односа или сукоб. Наравно да желимо да се у потпуности фокусирамо на нормализацију, зато желимо да избегнемо било какву ескалацију, то никоме није у интересу", подвукао је Лајчак.

Како је јуче најавио портпарол ЕУ Петер Стано, Лајчак борави на "Косову" у циљу припрема наредних корака у преговорима.

Лајчак је иначе стигао у зграду Владе у Приштини, неколико минута пре Куртија. Посета европског званичника уследила је дан пре доласка у Београд.

Очекује се да у понедељак Лајчак разговара и са главним преговарачима у дијалогу, Бесником Бислимом и Петром Петковићем.

У Бриселу је 2. маја одржана последња рунда дијалога на високом нивоу између тзв. косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића, када је усвојена Декларација о несталима, а Управљачки тим представио нацрт Статута ЗСО.

У плану је да се Лајчак данас сусретне и са градоначелником Јужне Митровице Бедријем Хамзом. Њихов састанак ће се одржати у 11 сати у згради општине. 

"Идем на север, али ми је интересантно да разговарам и са градоначелником Јужне Митровице и да чујем његово виђење ситуације", закључио је он.

Курти: ЕУ да позове Србију на одговорност због кршења споразума

Курти је на Твитеру написао да је састанак одржан у канцеларији Владе у Приштини.

"Угостио сам специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака данас у канцеларијама наше владе. Нагласио сам потребу да се Основни споразум примени у целини, као и потребу да ЕУ позове Србију на одговорност за упорна кршења тог споразума", навео је Курти.

image
VV inauguration
banner