Србија и Балкан

Како је Зоран Ђинђић честитао Ратку Младићу Дан Војске Републике Српске (ФОТО)

Из честитке коју је упутио покојни премијер Србије види се да је изузетно ценио постигнућа Војске РС
Како је Зоран Ђинђић честитао Ратку Младићу Дан Војске Републике Српске (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Покојни српски премијер и некадашњи председник Демократске странке Зоран Ђинђић, био је, изгледа, велики поштовалац генерала Ратка Младића коме је за Дан Војске Републике Српске, својевремено упутио и честитку.

"У име свих чланова Демократске странке и моје лично име, свим војницима, подофицирима, официрима и Вама лично, честитам дан Војске Републике Српске", написао је Ђинђић 28. јуна 1994. године, на Видовдан, који армија (која је данас у саставу Оружаних снага БиХ) слави као крсну славу.

У писму које је адресирано на тадашњег начелника генералштаба ВРС, Ђинђић je истакао да је Војска Републике Српске настала у рату за слободу и да је пример "како једна мала али народна војска може успешно сачувати државу и заштитити народ".

"Без обзира на мировне преговоре, чији успех сви желимо, нама је потребна снажна војска, како би друга страна одустала од намере да настави рат. Надам се да ће српски народ, као и Војска Србије већ следећи Видовдан дочекати у миру", закључио је Ђинђић у писму пре 19 година.

image
VV inauguration
banner