Србија и Балкан

Портпарол хрватске владе потврдио претњу убиством премијера Пленковића и чланова његовог кабинета

Како јављају загребачки медији, пред Банским дворима паркирано је више полицијских возила, а зграду владе обезбеђују припадници интервентне полиције
Портпарол хрватске владе потврдио претњу убиством премијера Пленковића и чланова његовог кабинетаwww.globallookpress.com © Thomas Brey/dpa

Хрватска полиција примила је дојаву о претњи убиством хрватског премијера Андреја Пленковића и чланова хрватске владе.

Како јављају загребачки медији, пред Банским дворима паркирано је више полицијских возила, а зграду владе обезбеђују припадници интервентне полиције наоружани дугим цевима.

Портпарол хрватске владе Марко Милић потврдио је да је полиција пред Банске дворе данас дошла, због претњи убиством премијеру Андреју Пленковићу и члановима његовог кабинета.

"Данас ујутро полиција је запримила дојаву о претњи убиством премијера и чланова Владе РХ. Следом тога у владу је упућен интервентни тим и полицијско поступање је у току", рекао је Милић у изјави за "Хину".

Према незваничним информацијама које преносе медији, претња Пленковићу и члановима владе је упућена телефоном.

Хрватски портал "Индекс" пише да су на Марковом тргу два полицијска возила са службеним ознакама МУП-а, више припадника полиције и два полицајца са другим цевима.

Хрватска тајна служба (СОА) објавила је раније данас Извештај у којем се процењује да је опасност од групних организованих терористичких напада и даље на ниском нивоу, али није искључена могућност терористичког напада појединаца.

Пленковић је потврдио ову информацију у изјави за медије у Дубровнику, у који је стигао поводом Дана Дубровачко-неретванске жупаније, на свечану седницу Жупанијске скупштине.

Он је, коментаришући годишњи извештај хрватске Сигурносно-обавештајне агенције за 2022. годину, истакао да се интервентна полиција тренутно налази испред зграде Владе, "јер је јутрос била претња тог типа и мени и члановима Владе, и то се догађа стално", казао је Пленковић, након што је подсетио да је пре три године покушан "терористички напад" на Банске дворе, односно на владу и њега као председника владе, јавља "Дневник".

image
VV inauguration
banner