Србија и Балкан

Анти-мафија блок: УРА и Демократе заједно на парламентарне изборе у Црној Гори

Одлука да ли ће НСД Андрије Мандића и ДНП Милана Кнежевића на изборе 11. јуна самостално или у коалицији још није званично саопштена а рок за одлуку истиче сутра у поноћ
Анти-мафија блок: УРА и Демократе заједно на парламентарне изборе у Црној Гори© Зоран Шапоњић

Главни одбор Грађанског покрета УРА донео је синоћ одлуку о формирању "анти-мафија блока политичког центра", чију окосницу ће, како је саопштено, чинити УРА и Демократе и који ће наступити заједно на предстојећим ванредним парламентарним изборима 11. јуна.

Изгласана је и листа посланичких кандидата Грађанског покрета УРА коју предводе актуелни премијер Дритан Абазовић, посланик Милош Kонатар као и министри Ана Новаковић Ђуровић и Филип Аџић. На листи су и "нова лица по којима се све више УРА препознаје": Милена Вуковић Секуловић, Зоран Микић, Милета Радованић, Лука Ракчевић и Душан Головић.

"Kао партија, поносни смо на све што смо постигли у претходном периоду дајући немерљив допринос да се Црна Гора нађе на правом путу кроз храбру борбу против организованог криминала и корупције, за увећање животног стандарда, враћање отетог држави од привилегованих кумова и пријатеља, за заштиту животне средине и помирење у Црној Гори. Црна Гора се свакодневно мења набоље и нема разлога да тако не буде и у наредном периоду. Одлучни смо да, као и до сада, томе дамо велики допринос", стоји у саопштењу ГП УРА.

Демократе и Грађански покрет УРА изборну листу предаће, како је најављено сутра, а на челу листе биће лидер Демократа Алекса Бечић.

После одлуке о раздруживању Демократског фронта коју су јуче званично саопштили лидери ове коалиције Андрија Мандрић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић, Покрет за промене предао је синоћ Државној изборној комисији Црне Горе листу кандидата за посланике. Носилац листе је Небојша Медојевић, на лист су, поред осталих и др Бранко Радуловић, др Бранка Бошњак, Бобан Станишић, Мило Поповић, Валентина Дабовић, Аида Курпејовић, Александар Лекић, Ратко Ђуришић, Марија Марсенић.

"Kрећемо у ново поглавље, враћамо се нашим изворним вредностима и идемо на пут реформи и европских интеграција, у том смислу је и наша листа која носи назив ‘Прво Црна Гора – Небојша Медојевић, реформе за спас државе’. Увек смо били препознати као авангардни и као неко ко је нудио конкретна решења и имаћемо прилику да то представимо јавности, која ће, сигурна сам, знати то да цени. Странка смо која је потекла из тинк-танк организације, са људима који имају знање да поведу ову земљу напред. Очекујем добар резултат и очекујте од ПЗП-а нешто ново, нек остане изненађење. Наша листа је предвиђена нашим препознатљивим људима, али је на њој такође много младих људи. На првом месту нам је Црна Гора и то ће бити фина, позитивна кампања и која ће, надам се, дати добар резултат и да ћемо имати стабилност након избора", рекла је потпредседница ПзП-а Бранка Бошњак након предаје листе.

"Очекујемо добар резултат, изненађење, желимо да изборни процес прође у миру, да након избора честитамо једни другима, да не буде тензија и да сви признамо резултате. Остаје жал што није дошло до реформе изборног законодавства, неки будући сазив Скупштине ће вероватно узети то у обзир и радити", рекла је Бошњак приликом предаје потписа.

Државна изборна комисија прихватила је и прогласила изборну листу "Правда за све – Владимир Лепосавић" за парламентарне изборе 11. јуна. Ову листу предао је Народни покрет Правда за све.

Рок за предају истиче сутра, 16. маја у поноћ.

Саопштавајући одлуку о престанку постојања Демократског фронта, један од лидера Андрија Мандић рекао је да је ДФ "донео одлуку да странке конституенти иду различитим путевима ка истом циљу, да је Црна Гора помирена земља".

Лидер Демократске народне партије Милан Kнежевић оценио је да је ДФ, "када је започео велико историјско путовање" пре 11 година поставио циљ а то је "беспоштедна борба против Мила Ђукановића и Демократске партије социјалиста (ДПС) и његових тековина".

Аналитичар Стефан Ђукић изјавио је за Спутњик  да је престанак постојања ДФ-а шанса за НСД и НДП да буду аутентични представници политичке воље Срба у Црној Гори и да играју сличну игру као Бошњачка странка, само на много већем нивоу и са већом подршком бирача.

"Да ли ће им то поћи за руком, видећемо, јер Срби гласају и за Демократе и Покрет Европа сад", рекао је Ђукић.

Одлука да ли ће Нова српска демократија Андрије Мандића и Демократска народна партија Милана Кнежевића на ванредне парламентарне изборе 11. јуна самостално или у коалицији још није званично саопштена а рок за одлуку истиче сутра у поноћ.

Из покрета Европа сад чији је један од лидера Јаков Милатовић изабран за председника Црне Горе, инаугурација је заказана за 20. мај, раније је саопштено да ће ова странка на изборе самостално, а носилац листе је Милојко Спајић.

"Одлучено је да Покрет Европа сад у наредном периоду обави низ разговора са грађанским листама, независним интелектуалцима, угледним активистима, локалним покретима и партијама мање бројних народа у вези са заједничким наступом. Листу Покрета Европа сад носиће председник Покрета Милојко Спајић који је за то добио једногласну подршку", наводи се у саопштењу.

 

image