Србија и Балкан

Радио Слободна Европа: Србија у опасности да изгуби слободан визни режим са ЕУ

Европска комисија је, између осталог, забринута због поједностављене процедуре за давање држављанства након ограниченог периода боравка, извештава РСЕ позивајући се на изворе у Бриселу
Радио Слободна Европа: Србија у опасности да изгуби слободан визни режим са ЕУGetty © Gabriel Kuchta

Слободни визни режим за Србију могао би да постане угрожен због поједностављених процедура добијања српског држављанства, објавио је Радио Слободна Европа позивајући се на информације из Европске комисије.

"Европска комисија је забринута у погледу других врста програма држављанства, као што су поједностављене процедуре за давање држављанства након ограниченог периода боравка. То би могло представљати ризике за јавну политику или безбедност за ЕУ јер Србија ужива слободни визни приступ у ЕУ", наводи се у писаном одговору за РСЕ који је потписао портпарол Европске комисије.

У одговору се такође потврђује да ће Европска комисија пратити такве политике држављанства и натурализације трећих земаља без виза, у контексту Механизма за суспензију виза.

Механизам суспензије виза је део визне политике ЕУ, који даје могућност да се привремено суспендује слободни визни режим за оне земље које нису чланице ЕУ, у случају значајног повећања нерегуларних миграција.

Могућност активирања механизма за привремену суспензију виза, у случају Србије, је покренут крајем прошле године, када је настала криза услед растућег броја миграната који су користили Балканску руту да би стигли до европске територије.

С тим у вези, проблем Србије је посебно наглашен, јер се сматрало да држављани такозваних трећих земаља, који уживају слободни визни режим са Србијом, користе земљу да би стигли до Европе.

То је разлог зашто је ЕУ притисла Србију да уведе визе за грађане из трећих земаља, односно да усклади визну политику са политикама ЕУ.

Србија је, у међувремену, увела визни режим за неке држављане из трећих земаља.

Европска комисија, у писаном одговору за РСЕ, такође потврђује да је Србија учинила важне кораке у усклађивању своје визне политике са онима у ЕУ, али тражи да овај процес буде потпун.

"Комисија подстиче Србију да настави са напорима на потпуном визном усклађивању", истиче се у писаном одговору.

Недавно је "Фајненшел тајмс" објавио како је Србија обуставила планове за издавање пасоша Русима и другим страним држављанима који живе годину дана у земљи, пошто је ЕУ упозорила да би могла да joj суспендује слободни визни режим.

У нацрту закона који је Влада у Београду представила у априлу прецизирано је да би једна година привременог боравка била довољна да се изда српски пасош страним држављанима који раде у локалним компанијама или су самозапослени.

Странци тренутно морају да живе у Србији најмање пет година, пре него што поднесу захтев за држављанство.

Европска комисија тражи од свих земаља Западног Балкана да "укину или се уздрже" од усвајања шема држављанства инвеститора, који се у жаргону назива "златни пасош".

Према оцени Комисије, ова шема представља бројне ризике за јавну политику и безбедност по ЕУ.

Подсећа се да је став Европске комисије да су шеме држављанства инвеститора, које води држава чланица ЕУ, у супротности са правом Уније и то је разлог зашто је Комисија у марту ове године издала препоруку, позивајући државе чланице да одмах укину све постојеће шеме држављанства инвеститора.

"Такође, имајући у виду преговоре о приступању, партнери са Западног Балкана треба да поступно укину или се уздрже од усвајања шема држављанства инвеститора", поручују из Европске комисије.

Овакав систем издавања држављанства имала је Црна Гора, а у питању су били такозвани економски пасоши које је земља издала инвеститорима који су били спремни да уложе одређен новац у изградњу већином хотела што на приобаљу, али на северу Црне Горе. Статистика је показала да већину оних који су дошли до црногорског држављанства на овај начин чине држављани Русије.

image